hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Két kismama halt meg szülés után Nyíregyházán

Magyarországon nincs hivatalos utasítás arra, hogy kell-e adni trombózist megelőző gyógyszert, írja az RTL Híradó nyomán a Blikk.

A nyíregyházi kórházban egymás után két kismama is meghalt a szülészeten tavaly novemberben. A kórház azt állítja, hogy nincs összefüggés a két édesanya halála között.

A máriapócsi anyuka császármetszéssel hozta világra a harmadik gyermekét, majd véralvadási problémák miatt rosszul lett és még aznap elhunyt. Egy nappal előtte, 28 éves újfehértói kismamát császároztak meg, aki ikreket hozott világra, majd nem sokkal később szintén elhunyt.

Az elhunyt kismamák családjai szeretnék tudni, hogy mi történt pontosan, ezért feljelentést tettek, de egyelőre még nincs gyanúsítottja a történteknek.

Nagyon furcsa, hogy most ez a két eset egymásután történt. Visszaemlékezve, az elmúlt 10 évből talán 3-4-szer láttam ilyet – nyilatkozta a tragédiák kapcsán Lakatos Kornél, szülész-nőgyógyász RTL Híradónak. Az orvos kiemelte, hogy Magyarországon leggyakrabban vérzés miatt vesztik életüket az édesanyák, de ez csak extrém ritka esetekben fordul elő. A szakértő szerint véralvadási probléma nélkül is bekövetkezhet halálos kimenetelő vérzés, ez azoknál a nőknél következhet be inkább, akik már nem először szülnek, vagy az átlagosnál több a magzatvizük.

Lakatos Kornél szerint trombózis is okozhatja a kismamák halálát. Szerinte Magyarországon nincs hivatalos utasítás arra, hogy kell-e adni trombózist megelőző gyógyszert. Császármetszés után szoktak vérhígítót adni, vagy idősebb, 40 fölötti anyukák esetében is.

A lap felkereste a Belügyminisztériumot is az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány kismama vesztette életét a szülés után és miért, de egyelőre még nem kaptak választ a kérdéseikre, írja a Blikk.

(forrás: Blikk, RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés