hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Képbe hozzák a stroke utáni rehabilitációról

Videókampánnyal hívja fel a figyelmet a stroke következtében kialakuló izommerevség rehabilitációjára a Strokeinfó Alapítvány. A kisfilmben a szakmai megszólalók mellett három beteg történetét is bemutatják, szemléltetve, hogy megfelelő kitartással, rehabilitációval, teljes, egészséges életet élhetnek az érintettek.

Máig a második leggyakoribb halálok és az állandó rokkantság elsőszámú oka a stroke. Még veszélyesebbé, kiszámíthatatlanná teszi, hogy bármely életkorban előfordulhat, igaz, 45 év felett egyre gyakoribbá válik. A betegségnek több hosszú távon fennmaradó szövődménye lehet, amelyek szakszerű rehabilitáció mellett kezelhetőek, fenntartva a beteg kielégítő állapotát.

A stroke leggyakoribb tünetei közé tartozik az arc, a kar vagy a láb egyoldali lebénulása, beszédzavar vagy értelmezési nehézségek, látászavarok, egyensúlyvesztés, súlyos fejfájás és zavartság. A tünetek az egyéntől függően változhatnak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A stroke utáni rehabilitáció kiemelkedően fontos a betegek és környezetük számára, mivel sokszor ez határozza meg az érintett beteg felépülését. A rehabilitációs programok célja, hogy segítsék a betegeket a funkcionális függetlenség (pl. az önellátás) visszaszerzésében, és az életminőség javításában. Az egyik nagyon gyakori stroke utáni szövődmény a spaszticitás. Ez az izom merevsége és feszülése, ami a stroke következtében károsodott agy-izom kommunikáció miatt alakul ki. A spaszticitás jelentősen befolyásolhatja a betegek mozgását és mindennapi tevékenységeit.

A Strokeinfo Alapítvány új videójának célja, hogy felhívja a figyelmet a stroke és a spaszticitás kihívásaira. A videóban bemutatott betegek személyes történetei lehetővé teszik, hogy a nézők betekintést nyerjenek a stroke utáni rehabilitációba és az izommerevség kezelésébe. A videóban a szakmai szempontokról dr. Lippai Zoltán szakorvos, a mentális támogatás fontosságáról pedig Kiss Judit pszichológus számol be.

A Strokeinfo Alapítvány elkötelezett amellett, hogy segítse a stroke által érintett betegeket és családjaikat”, mondta Sarkadi Gabriella, az alapítvány elnöke. „Ezzel a figyelemfelhívó videóval szeretnénk növelni a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában, és felhívni a figyelmet a megfelelő kezelés és támogatás fontosságára.”

A videó a Strokeinfó Alapítvány Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=lBFNR2Qyye8 és a közösségi médiás platformokon is elérhető lesz, hogy minél több emberhez eljusson és növelje a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában.

 

Az agyvérzésről

A stroke (agyvérzés, szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Ez a zavar, ha a beteg nem kap 3 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos, maradandó károsodást, de akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban agyérgörcs áll, azaz, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén egy felszakadt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.

A Strokeinfó Alapítványról

A Strokeinfó Alapítvány 2011-ben alakult, és az egyetlen országos stroke-betegszervezet Magyarországon. A szervezet fő céljai a stroke megelőzésének és rehabilitációjának információs segítése. Közösségük, privát csoportjuk közel 4500 tagot számlál, melynek célja a kapcsolattartás és tapasztalatcsere az érintettek között.

A budapesti stroke-túlélő klub szeptember és június között működik. E mellett közösségi programok szervezésével és az életmóddal kapcsolatban felvilágosító, szemléletformáló és oktató online rendezvényekkel, információs anyagok készítésével hívják fel a figyelmet a betegségre és annak következményeire.

www.strokeinfo.hu

(forrás: VM Komm)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés