hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Asszisztált öngyilkosság vagy aktív eutanázia?

Mit jelent az asszisztált öngyilkosság, és ez miben különbözik az aktív eutanáziától? Többek között erre a kérdésre is kereste a választ az RTL.

Európán kívül Kanadában, Kolumbiában, Új-Zélandon és Ausztráliában választhatják az aktív eutanáziát a betegek, míg kontinensünkön Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália és Spanyolország teremtett erre lehetőséget. 

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát – 2002-ben. Húsz évre rá, 2022-ben majdnem 8720 ember kért orvosi segítséget a halálhoz, túlnyomó többségük rákos beteg volt, de a korábbi évekhez képest nőtt a kegyes halált választó demenciával küzdők száma is. Ez az összes haláleset 5,1 százaléka volt.

Rendkívül szigorú protokoll előzi meg a halálba segítést: két egymástól független orvoscsapat is megvizsgálja a beteget, majd az eset az etikai bizottság elé kerül, amelyben megfér egymás mellett a pszichiáter és a lelkipásztor is. Végül egyeztetnek a családdal és a hozzátartozókkal, de az egész eljárás akár hónapokig is eltarthat.

Szabados Éva évek óta Hollandiában él és dolgozik. Kezdetben általános nővér volt.

Ez már egy annyira elfogadott dolog, hogy nem volt semmi különös, hozzátartozott a napi ápoláshoz, gondozáshoz – fogalmazott a kint élő magyar nő az RTL Házon kívül című műsorában. Szerinte a holland kultúrában az önrendelkezés az egyik legfontosabb dolog a világon.

Fontos azonban különbséget tenni az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság között. Ennek megértéséhez Kovács József bioetikus nyújtott támpontokat.

Az orvos által segített öngyilkosság azt jelenti, hogy az orvos csak előkészíti a szükséges gyógyszert vagy egyebet, és a beteg hajtja végre az utolsó lépést. Míg az aktív eutanáziánál az orvos vagy a nővér tevőlegesen valamit csinál – magyarázta. 

A Házon kívül teljes riportja.

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés