hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Szeptember 13.: az Elsősegélynyújtás Világnapja

Jövőre tananyag lehet az elsősegélynyújtás

Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatja - idén a hónap 13. napja - az Elsősegélynyújtás Világnapja. A szakszerű segítségnyújtás és más egészségfejlesztési ismeretek a tervek szerint a jövő tanévtől a magyar oktatás részévé  válhatnak, hosszú évek óta először ezen ismeretek tananyagba építését ugyanis az oktatási tárca is támogatja. 

A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi nem mindig tudják, mi a teendő. Holott néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet, amíg a megérkeznek a mentők. Jelenleg rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani. A tervek szerint jövőre azonban jelentős változás várható: Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke legutóbb arról tájékoztatta a parlamenti testületet, hogy Hiller István oktatási miniszter maga is támogatja az elsősegélynyújtási ismeretek tantervbe építését, így várhatóan a 2009/2010-es tanévtől erre lehetőség nyílik a magyar iskolákban is. 
Magyarországon az emberek többsége ma attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg, mert nem részesítették őket megfelelő képzésben. A hazai lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel; óránként négy magyar hal meg hirtelen szívmegállásban és többségük megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené az elsősegélynyújtást.
A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás hatékonyabb és szakszerűbb működése érdekében tanfolyamokat szervez munkahelyeken, lakóterületeken, iskolákban és már óvodákban is. Az oktatási intézmények valamennyi típusában működnek ifjúsági Vöröskereszt-csoportok, illetve alapszervezetek. A szervezet elsősegélynyújtó családok hálózatának kialakításán is dolgozik: az aprófalvakban és szórványtelepüléseken elindított program célja olyan önkénteseket keresni és egészségügyi segítségnyújtásra megtanítani, akik a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig a bajba jutottakat el tudják látni.

Medical Online; MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés