hirdetés
2024. szeptember. 13., péntek - Kornél.
hirdetés
hirdetés

Innováció a transzplantációban: sikeres volt az első szemátültetés

Egy néhány évvel ezelőtt balesetet szenvedett családapa kapta az átültetett szemet, és ugyan még nem lát vele, de a műtét mégis sikeresnek mondható, írja az Index.

Egy 47 éves Hot Springs-i apa kapta az első teljes szemgolyó-átültetést, aki egy 3 évvel ezelőtti balesetben elvesztette bal karját, bal szemét, orrát és állát – írja az Index. A helyreállító műtétek sikerültek, most pedig megvizsgálták, hogy egy év elteltével hogy szuperál az új szem. 

A műtétet tavaly végezték a New York-i Egyetemen teljes arcátültetéssel. Az új szem egészséges, a retina még a fényre is reagál, de Aaron James mégsem lát vele.

Technikailag ez egy zseniális műtét... feszegeti az innováció határait – mondja Bohdan Pomahac, a Yale School of Medicine sebésze.

Egy nagy orvosi csapat átültette az egész bal szemet, a körülötte lévő csontos üreget, az orrot, egy darab állcsontot és a kapcsolódó izmokat, idegeket és ereket egy donortól, akinek agya nem mutatott funkcionális aktivitást. A műtét körülbelül 21 órán át tartott. De az orvosok nem is számítottak arra, hogy James látni fog az új szemmel, mert nem volt semmi bizonyíték arra, hogy a donor látóidege sikeresen kapcsolódik majd az agyához.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés