hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

„Indulhatunk a katéterrel!”

Itthon eddig rutinszerűen gyógyszerrel kezelték a tüdőembóliát, ezután a katéteres beavatkozás is rendszeressé válik a kardiovaszkuláris intézetben. A Népszava riportja.

„Szúrjuk a nagy vénát! Jó, akkor indulhatunk a katéterrel!” – hallatszik az üvegfalon túli műtőből. A monitorokon megjelennek a belső képek: a szív mintha riadtabban lüktetne attól, hogy a bal kamrájából a katéter a tüdő nagyerei felé tart. De az is lehet, hogy mindezt „csak úgy látjuk”, s magunk vagyunk megriadva a szokatlan látványtól. Üvegfalon innen és túl is a tüdőembólia katéteres „gyógyítása” zajlik: kint a monitorok, számítógépek, bent pedig a maga beteg és a benne egyre előrébb jutó katéter. (...)

– Magyarországon mindeddig csak a gyógyszeres kezelésre volt lehetőség, a műtétre vagy katéteres beavatkozásra szorulókat Bécsbe küldték – hangsúlyozza Andréka Péter kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) főigazgatója, aki szerint most érkezett el az ideje annak, hogy ezeket a műtéteket a hazai betegek itthon kapják meg.

– Ha a vérrög a tüdő szívhez közeli részén van, akkor a sebész szépen ki tudja húzni ezeket a vérrögöket, és teljesen megszűnik a tüdőben a kóros vérnyomás. A beteg visszanyeri korábbi életét. Beavatkozás nélkül az érintettek többsége 5 éven belül meghal. A legsúlyosabb esetekben pedig alig tíz százalék a túlélés esélye – mondja a szakember. (...)

A beavatkozás javát a GOKVI-ban már a hazai szakemberek végzik, de a háttérben ott van a bécsi AKH kórház orvosa, Irene Lang professzor, ha szükséges „besegít” a beteg kiválasztásba, a beavatkozások elvégzésébe, mind a katéteres, mind pedig a sebészi esetekben.

– Száz betegből várhatóan kettő-háromnak lesz tüdőembóliája – idézi a statisztikai valószínűséget Andréka Péter főigazgató főorvos. Az ennek nyomán kialakuló tüdő magas vérnyomásból évente 50 új esetet regisztrálnak.

A gyógyszeres terápia drága, egy havi költsége betegenként akár 3 millió forintba is kerülhet, és csak rövid túlélés remélhető tőle. A műtét pedig csak a nagy erek embóliája esetén jöhet szóba. A katéteres beavatkozáshoz ugyan szükség van speciális képalkotó és egyéb műszeres háttérre, de a beteg meggyógyulhat tőle. Nincs szükség műtéti altatásra, érzéstelenítéssel, és ha valaki kéri enyhe bódítással is történhet az érdugók eltávolítása. Ha a beteg éber, és mentálisan bírja, maga is láthatja mi történik a testében a katéteres tüdőértágításkor. Még beszélgetni is lehet közben vele. (...)

Danó Anna riportját ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés