hirdetés
2024. augusztus. 14., szerda - Marcell.
hirdetés

Idén is megjelent a nyugat-nílusi láz idehaza

Budapestről és Hajdú-Bihar vármegyéből jelentettek megbetegedéseket a kórházak, közli a hvg.hu. A fertőzést Magyarországon kapták el.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) járványügyi tájékoztatója szerint az eseteket két hete találták, egy 59 éves hajdú-bihari nő és egy 51 éves budapesti férfi lett beteg. Mivel egyikük sem járt külföldön, a fertőzést Magyarországon kapták el.

A betegség nem ismeretlen Magyarországon, tavaly például Somogy megyéből jelentettek eseteket, korábban halálos áldozatokat is szedett. Mint a lap emlékeztet: a nyugat-nílusi láz szúnyogcsípés útján terjedő vírusos betegség, amelyet Culex moszkitók hordoznak madarakról emberre. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappal is aktívak.

A betegség 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik. Kezdetben hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás és arcpirulás jelentkezhet, valamint testszerte nyirokcsomó-duzzanatok és bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot körülbelül 6 napig tart, amit gyors javulás követ. Idős emberekben a betegség második szakaszában agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, és gyakoribbak a halálos kimenetelű szövődmények.

(forrás: hvg.hu, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés