hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Hordozható eszköz az emlőrák korai kimutatására

Az MIT kutatói egy olyan, melltartón viselhető ultrahangos eszközt fejlesztettek, amely korai stádiumú tumorok észlelésére képes, közölte az OTSZ Online.

A Science Advances folyóirat július 28-án közölte a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikkét, amelyben az emlőrák korai diagnózisát segítő, melltartón viselhető ultrahangos eszközt mutatnak be. Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség, de korai diagnózisa esetén a túlélés ma már csaknem 100%-os, késői stádiumban észlelve viszont drámai mértékben, akár 25% környékére csökkenhet. A készülék fejlesztését szomorú személyes érintettség motiválta: a fejlesztést vezető Canan Dagdeviren nagynénje annak ellenére halt meg a diagnózist követő három hónapon belül emlőrákban, hogy rendszeresen járt mellrákszűrésre, de még a legkésőbbi felvételen sem látszott daganat. Dagdeviren még a nagynéni halálos ágya mellett felvázolta egy olyan, melltartón hordozható eszköz vázlatát, ami a későbbi fejlesztések alapja lett. A negatív mellrákszűrési eredmény és a következő szűrés időpontja között kialakuló daganatos esetek száma az összes mellrákos eset 20-30%-át teszi ki, és sajnos ezek a leginkább gyorsan kialakuló, agresszív tumorok. A magas kockázatú nők esetében tehát indokolt lehet a kötelező szűrési időpontok között is felvételeket készíteni, ha pedig ezek az ultrahangos felvételek egy kényelmesen viselhető, a melltartóra csatlakoztatható tapasszal is elvégezhetők, a felvételek elemzése nem korlátozódik időben pontszerű képekre, hanem folyamatában értékelhetők a szöveti elváltozások.

Az MIT kutatóinak új eszköze egy hajlékony, melltartóra erősíthető tapasz, amelyre ráilleszthető a piezoelektromossággal működő ultrahangos fejegység. Az eszköz előnye, hogy több szögből is képes felvételeket készíteni, akár 8 cm mélyen elhelyezkedő szövetek is vizsgálatók vele, és a képminőség is csaknem eléri a kórházban készített felvételekét. Az eszközt viselő személynek nem kell különleges oktatást adni, az eszköz nagyon egyszerűen használható, viselése kényelmes, ezért otthon is hordható.

Egyelőre az eszközből a kórházi ultrahangos készülékekhez csatlakoztatva nyerhetők ki a képek, de az MIT mérnökei egy okostelefon méretű készüléken is dolgoznak, ami megkönnyíti majd a felvételek “előhívását”. A másik további fejlesztési irány, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazó képfelismerő szoftvereket eresztenek rá ezekre a képekre a minél korábbi stádiumban történő észlelés elősegítése érdekében.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés