hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Holnaptól a felére csökkenhetne a bőrgyógyászati ellátás globális költsége

Milyen új lehetőségeket nyit meg az orvoslásban, hogyan tudja a szakorvosok mindennapi munkáját segíteni az MI? A portfolio.hu-nak Kovács Máté, az AIP Derm digitális bőrklinika vezérigazgatója írt elemzést.

Mint a szerző megjegyzi: Az elvárások és ezzel együtt a működési/fenntartási költségek is egyre nőnek, miközben a társadalom rendelkezésre álló erőforrásai, gazdasági lehetőségei végesek. A munkaerőhiány mindenhol jelen van és ez várhatóan csak fokozódni fog. Az ENSZ várakozásai szerint 7 éven belül 18 millió egészségügyi szakemberrel lesz kevesebb a világon, mint amennyire szükségünk lenne.

Amikor ez bekövetkezik, valószínűleg a legnehezebb helyzetben élőket fogja a leginkább érinteni, ami végső soron azt is jelentheti, hogy kiesnek az egészségügyi szolgáltatási körből, mivel a magánellátás finanszírozására nem képesek. A működési modell átalakításával és a technológia bevezetésével azonban kevesebb orvossal és magasabb minőségben is megvalósítható az egészségügyi szolgáltatás, a szenzorok, otthoni okoseszközök és az MI-t is használó digitális platformok fejlődésének köszönhetően. Ebben a folyamatban szinte az egyetlen nehézséget a meglévő innovációk mihamarabbi adaptációja és nagy skálán való üzemeltetése, valamint az új egészségügyi paradigma a megismertetése jelenti.

Ma már az egészségügyi rendszerekbe azonnal bevezethető megoldások is elérhetők, amelyek akár már rövid távon drasztikusan csökkenteni tudnák például a bőrgyógyászati ellátás globális költségeit. Az újdonság és a technológia ismeretének pontos hiánya miatt egyelőre általánosságban jellemző még a kivárás, de a tapasztalatszerzés és a lakosság reakcióinak monitorozása már megkezdődött. A dermatológiai szakellátás hatékonyságában is óriási változást jelentene, ha a beteg előzetesen online szűrésen venne részt. Ilyen módon a betegek akár 70%-a is elláthatóvá válna anélkül, hogy személyesen felkeresték volna a szakrendelést. Az így felszabaduló kapacitások révén azoknak a betegeknek, akiknek ténylegesen szüksége van a személyes konzultációra, nem kellene hónapokat várniuk, ami a kapacitásokat, az orvosok leterheltségét is nagyban javítaná.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés