hirdetés
2024. augusztus. 08., csütörtök - László.
hirdetés

Hogyan kezeljük az epekövet?

A várakozás, a megfigyelés biztonságos lehetőség a tünetekkel járó, de nem komplikált epeköves betegek ellátásában, közli az OTSZ Online.

A komplikáció nélküli epekövek kezelhetők fájdalomcsillapítással és megfigyeléssel, bár a betegek körülbelül 25%-ánál a diagnózist követő 18 hónap során cholecystectomiára kerül sor. Mégis úgy tűnik, hogy nem kell elsietni a műtétet közös epevezeték elzáródás vagy akut hasnyálmirigy-gyulladása bizonyítéka nélkül.

A brit kutatók 434 olyan felnőttet vontak be a másodlagos ellátásba, annak felderítésére, hogy biztonságos-e a tünetmentes, szövődménymentes epekőbetegségben szenvedő betegek megfigyelése. A szövődménymentes, tüneteket okozó epekőbetegségben szenvedő betegek a randomizált, kontrollált, nyílt vizsgálat keretében konzervatív kezelést kaptak vagy laparoszkópos epehólyag-eltávolításban részesültek. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknél a közös epevezetékben epekő volt kimutatható, vagy akut hasnyálmirigy-gyulladásban, obstruktív sárgaságban vagy fertőzésben szenvedtek, vagy kórtörténetükben a felsoroltak valamelyike szerepelt. A résztvevők 67%-a esett át műtéten a diagnózist következő 18 hónap során, és a konzervatív kezelésre kijelölt résztvevők 25%-ánál végeztek műtétet, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés