hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

HIV-fertőzéstől védhet egy olcsó adalékanyag

Egy gyakori adalékanyag – amelytől krémesek a jégkrémek, gyulladáscsökkentő hatású a kozmetikumokban, sőt előfordul az anyatejben is – védelmet nyújtott makákóknak a HIV-hez hasonló majomvírussal szemben – közölték amerikai kutatók a Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában.

A glicerin-monolaurát elnevezésű vegyület (GML) hüvelyi gél formájában alkalmazva megvédheti a nőket is a HIV-vírussal való fertőződéstől. Bár nem nyújt 100 százalékos védelmet, nagy mértékben csökkentheti a kockázatot, ráadásul a nő saját kezébe adja a megelőzés lehetőségét. Ez különösen azokban az afrikai térségekben fontos, ahol a nőket fertőzött partnerek kényszerítik óvszer nélküli szexre.
Ashley Haase és Pat Schlievert, a Minnesotai Egyetem kutatói azt is hangsúlyozták közleményükben, hogy a készítmény egy-egy adagja fillérekbe kerül. A GML-t antibakteriális hatása miatt tamponok adalékanyagaként is használnák, különösen fontos szerepe lehetne a toxikus sokkot okozó baktériumokkal szemben.
A kutatók a KY nevű síkosító gélben eloszlatva alkalmazták a hatóanyagot rhesus makákó tesztállatokon, majd a HIV majomváltozatát, SIV-vírust juttattak testükbe. Az öt majom közül négy soha nem fertőződött meg, és a tesztek azt bizonyították, hogy a GML immunválaszt váltott ki.
A HIV elleni küzdelem azért is nehéz, mert a vírus éppen azokat az immunsejteket fertőzi meg, amelyeknek a szervezet védelme lenne a feladatuk. A megfertőzött T-sejtek riadóztatják a szervezet védelmi rendszerét, a test további T-sejteket küld a fertőzés helyére, melyeket azután a vírus szintén megfertőz, így terjedhet szét.
Haase és Schlievert szerint a glicerin-monolaurát „lefújja” a riadót, ezáltal csökkenti a fertőzés esélyét. „Az eredmény igen reménykeltő a HIV átadását megelőző hatásos mikrobiocid keresésében, mely ráadásul biztonságos és elérhető” – írják a szerzők, akik további kísérleteket terveznek annak megállapítására, hogy a gél valóban megelőzi, nem csupán elhalasztja a fertőzést.

MTI/Reuters/AFP

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés