hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Hepatológiai centrum az Országos Gerincgyógyászati Központban

Új hepatológiai centrumot adtak át csütörtökön Budapesten és egyben felavatták az országban az első FibroScan berendezést.

A máj krónikus gyulladását sok minden kiválthatja, de a legtöbb esetben a hepatitis C vírus okozza a máj megbetegedését - mondta el Telegdy László, a Májbetegekért Alapítvány elnöke. A fertőzés idejében felismerve gyógyítható, azonban az éveken át lappangó vírus nagyban roncsolja a májat, és idővel májelégtelenséget, májrákot okoz.
Az ultrahangos berendezéssel a már károsodott szervet tudják vizsgálni, kiváltva a sokszor kellemetlen szövettani vizsgálatot. A berendezés azon az elven működik, hogy a beteg máj károsodott részein hegesedés alakul, és a két eltérő szövetet érzékeli a gép.  A műszer a hepatitis-fertőzés felismerésére nem alkalmas, a vírust vérvétellel, célzott vizsgálattal lehet kimutatni.
A berendezés 20 millió forintba került, amelyet a Májbetegekért Alapítvány segítségével vásároltak meg. A gépet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogadta be, így egy vizsgálat 20 ezer forintba kerül. Az új centrumban évente ezer-kétezer beteg szűrésére, kezelésére van lehetőség.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés