hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Hatékony malária-vakcina a láthatáron?

Tizenöt beoltott páciens közül tizenkettő esetében teljes védettséget váltott ki az a malária elleni oltóanyag, amelyről a Science nyomán a Népszabadság számolt be.

Ez az eddigi legjobb eredmény, ugyanakkor a hasonló korábbi próbálkozások (jelenleg húsz készítmény van a tesztelés különböző fázisaiban) közös konklúziója, hogy a klinikai vizsgálatok kezdeti fázisaiban született kedvező tapasztalatokat később kudarcok követték.

A mostani bejelentés nagy előrelépésre utal: a Robert A. Seder, az amerikai Vaccine Research Center kutatója által vezetett munkacsoportnak 80 százalékos hatékonyságot sikerült elérnie.

Az amerikai intézetben a fertőzést hordozó maláriaszúnyogok besugárzásával állítottak elő legyengített kórokozókat, majd az ezekből készült oltóanyagot fecskendezték be a kísérleti alanyokba. A módszer a kutatásban közreműködő Sanaria biotechnológiai cégtől származik. A klinikai kipróbálás első fázisában egyébként nemcsak a hatékonyságot, hanem az adagolást is vizsgálják: a meglepően nagy eredményesség csak azoknál mutatkozott, akik kellőképpen nagy adagot kaptak a vakcinából (a kisebb dózissal, illetve placebóval kezelt kontrollcsoportoknak az összes tagja megfertőződött).

A hírhez kapcsolódó, nem feltétlenül tudományos jellegű közlemények 100 százalékos hatékonyságúnak írják le az új hatóanyagot, ez azonban legfeljebb csak abban az értelemben igaz, hogy a módszer elméletileg mind a négy maláriatípus megelőzésére alkalmasnak látszik – magát a tesztet azonban csupán az egyik törzs, a Plasmodium falciparum legyengített változataival végezték el. Az is bizonytalan, hogy mennyire lesz tartós a vakcina által kialakított védettség, írja a NOL.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés