Foltot találtak a D-vitamin becsületén
A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát – idézi német kutatók eredményét a baon.hu.
A német kutatók eredménye azért meglepő – írják –, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére. A mostani eredmények viszont azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin csökkenti a kockázatokat.
A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában – olvasható a baon.hu-n.