hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A terápiás lehetőségeket tekintve Közép-Európa és a Baltikum Nyugat-Európa mögött jár

Fókuszban a rák legyőzése

Vezető szakpolitikusok és egészségügyi szakértők gyűltek össze a múlt héten Prágában, hogy megoldást találjanak a daganatos betegek ellátásában tapasztalható regionális különbségekre. Bejelentették, hogy a közép-európai és a balti államokban a csontvelő plazmasejtes daganatos betegségéről (mielóma multiplex) első alkalommal készül átfogó elemzés az Economist Impact vezetésével.

Az eseményt – a korábbi sikeres kezdeményezések nyomán – a pozsonyi székhelyű stratégiai tanácsadó szervezet, a GLOBSEC hívta életre azzal a céllal, hogy előmozdítsa az együttműködést az egészségügyben. A rendezvényen a daganatos betegek ellátásában rejlő kihívások és lehetőségek, elsősorban az Európai Unió rákellenes tervében (Europe’s Beating Cancer Plan) felvázolt vívmányok és stratégiák kerültek napirendre különös tekintettel a mielóma multiplexre, valamint a Közép- és Nyugat-Európa közötti „ellátási különbségekre”.

„Az Európai Bizottság több mint 4 milliárd eurót különített el az európai rákellenes tervre, amelynek célja, hogy javítsa a rákbetegek ellátásának a minőségét, elősegítse hozzáférésüket az innovatív terápiákhoz, továbbá támogassa az új gyógymódok fejlesztését. A vérképzőszervi daganatos betegségek, különösen a mielóma multiplex kezelése lehet a jó példája és pilotja annak, hogyan vegyük sikeresen kézbe a daganatos betegellátás kérdését, és hogyan érjünk el viszonylag rövid idő alatt pozitív eredményeket” – mondta el Robert Babeľa professzor, a Szlovák Orvostudományi Egyetem rektorhelyettese.

„A régióban az egészségügyi kiadások GDP-arányosan és egy főre vetítve is jelentősen alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, a GDP-arányos egészségügyi kiadások az EU27 átlagától (2019-ben 9,9%) is elmaradnak.”[1]

A GLOBSEC egészségügyi felkészültségi indexe (GLOBSEC’s Health Care Readiness Index) megerősíti ezeket az adatokat, és Közép-Európát és a Baltikumot általános felkészültsége szempontjából az unió átlaga, valamint Norvégia és Nagy-Britannia mögé sorolja. A frissített index bemutatásával „a GLOBSEC célja, hogy hozzájáruljon az egészségügyi ellátás felkészültségéről szóló  vitákhoz, valamint elősegítse az együttműködést a daganatos betegségek elleni küzdelemben” – mutatta be az aktuális adatokat Martin Smatana, a GLOBSEC munkatársa.

A mielóma multiplex egyre fiatalabb generációkat érint. Európában 2020-ban mintegy 51 000 embert diagnosztizáltak mielóma multiplexszel.[2] Közép-Európában és a Baltikumban a mielóma új terápiás lehetőségeihez való hozzáférés elmarad a nyugat-európaitól[3], és a betegség kezelésére vonatkozó naprakész, országspecifikus terápiás irányelvek hiánya azt jelzi, hogy a betegek számára elérhető terápiás lehetőségek nem optimálisak. Bár az elmúlt két évtizedben a mielóma multiplex terápiája kapcsán több mint 3000 klinikai vizsgálat zajlott le, csupán 6%-ukban vettek részt közép- és kelet-európai betegek.[4]

A régióban számos tényező hátráltatja a klinikai vizsgálatokat: a regisztráció nem kellően hatékony folyamata, a képzett munkaerő hiánya, a standard terápiákhoz való hozzáférés nehézsége, valamint az ellátás heterogenitása.

Emellett gyakori, hogy a betegséget késve diagnosztizálják; a diagnózis felállításakor a betegek több mint felénél már súlyosabb tünetek és szövődmények jelentkeznek (a régióban a betegek 56%-ánál csontbetegség, 51%-ánál vérszegénység is kialakul), amelyek még nagyobb terhet rónak rájuk, és az ellátórendszerre.[5]

Az ellátásban tapasztalható különbségek felszámolásáról a következő hat hónapban átfogó regionális tanulmány készül az Economist Impact független kutatása alapján. Ez a nagyszabású elemzés mélyebb betekintést nyújt majd a betegség elleni küzdelem régiós helyzetébe.

„A betegellátás átalakítása szükséges ahhoz, hogy a régióban eredményesebbé váljon a mielómakezelés, és javuljanak a betegek kilátásai. Ez magában foglalja, hogy javuljon a hozzáférés a korai diagnózishoz, az autológ őssejt-transzplantációhoz és az innovatív terápiákhoz” – hangsúlyozta Gerard Dunleavy, az Economist Impact vezető tanácsadója.

Az év elején a mielóma multiplexszel élő betegek már hallatták a hangjukat A remény perspektívája – élet a mielóma multiplexszel című dokumentumfilmben, a készülő elemzés pedig az egészségügyben érdekelt szereplőket szólítja meg.

Ahogy Mira Armour, a MijelomCRO társalapítója és vezetője fogalmazott: „Az a küldetésünk, hogy a régiónkban minden beteg biztonságban érezze magát; tudja, hogy jó kezekben van, és idejében megkapja a legmodernebb terápiákat. Ez ad motivációt a munkámban, és biztos vagyok abban, hogy sikerrel járunk.”

 

További információk:

https://www.globsec.org/what-we-do/events/eus-beating-cancer-plan-closing-gap-cancer-care-ce-baltics

 

A GLOBSEC-ről

A GLOBSEC egy pozsonyi székhelyű globális agytröszt, amely elkötelezett a biztonság, a jóllét és a fenntarthatóság mellett Európában és az egész világon. Független, pártatlan, nem kormányzati szervezet. A Pozsonyban, Brüsszelben, Kijevben, Bécsben és Washingtonban jelen lévő GLOBSEC küldetése, hogy új ötletekkel és megoldásokkal alakítsa a jövőt egy jobb és biztonságosabb világ érdekében. Ez a célja az évente megrendezett vezető globális biztonsági konferencia, a GLOBSEC pozsonyi fórumának. A GLOBSEC emellett minden évben megszervezi a GLOBSEC tátrai csúcstalálkozóját is, amely a szakértők számára kínál lehetőséget, hogy konstruktív politikai vitákat folytassanak Európa jövőjéről.



[1]      At a turning point: Healthcare systems in Central and Eastern Europe; AmCham EU. December 2022. Available at: https://www.amchameu.eu/sites/default/files/publications/files/at_a_turning_point_healthcare_systems_in_central_and_eastern_europe_0.pdf

[2]      Cancer Today Population factsheets: Europe Region, Available at: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/35-Multiple-myeloma-fact-sheet.pdf, last assessed on February 2023.

[3]      Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Realworld multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

[4]       Myeloma Patients Europe. Addressing access barriers to myeloma clinical trials in Central and Eastern Europe. November 2022. Available from: https://www.mpeurope.org/wp-content/uploads/2023/01/CEE-Access-report.pdf

[5] Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Real‑world multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

(forrás: PR-ego Kommunikációs Ügynökség)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés