hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Étrend-kiegészítővel csökkenthető a hajtépés

A tanulmányukban részt vevő emberek több mint felénél csökkentette a hajtépést az acetilcisztein nevű, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő – közölték amerikai kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklap hétfőn megjelent számában.

A szerzők szerint az olcsó étrend-kiegészítő felveszi a versenyt a drágább, receptköteles szerekkel az olyan obszesszív-kompulzív zavarnak nevezett állapotokban, mint a haj tépkedése (trichotillomania).

Becslések szerint ez a kényszerbetegség az emberek 0,5–3,5 százalékát érinti, kopasz foltokat okozhat a páciens fején, sőt előfordul, hogy mások haját is tépkedi az ettől szenvedő ember. Az antidepresszánsok általában nem segítenek az állapotukon.

Jon Grant és kollégái a minneapolisi Minnesota Egyetem orvosi iskolájában az N-acetilcisztein nevű, drogériákban is kapható anyagot vizsgálták. Ez a cisztein nevű aminosav stabil származéka. A szer használatát korábban már előnyösnek találták más obszesszív-kompulzív zavarban, bipoláris rendellenességben és skizofréniában szenvedő embereknél is.

A kutatók úgy vélik, hogy az acetilcisztein egy ingerületátvivő termelődését segíti elő az agyban. A 12 hetes próbát ötven pácienssel végezték, akik hat hétig napi 1200 milligramm N-acetilcisztein szedtek, majd hatástalanság esetén ennek dupláját a második szakaszban.

A hatóanyagot szedő páciensek 56 százaléka „jobban vagy sokkal jobban” volt a teszt végére, míg a placebót szedőknek csak 16 százaléka – számoltak be eredményükről a kutatók.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés