hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ételfestékkel a rákbetegség ellen?

Bizonyos ételszínezékek részben kivédhetik a karcinogén vegyületek hatását. A most közzétett eredmények egyelőre nem ültethetők át közvetlenül a gyakorlatba, a hatás mögött álló mechanizmusok tisztázása azonban fontos lépés lehet a rákbetegség elleni küzdelemben.

A sokáig számos betegség – köztük a gyermekkori hiperaktivitás – okozójának tekintett szintetikus ételfestékek némelyike most jó oldalát mutatja, hiszen a legfrissebb adatok szerint védelmet nyújthatnak a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben.
Az Oregon Egyetemen folyó állatkísérletekben a közismerten karcinogén hatású dibenzopirén (DBP) és aflatoxin mellett szintetikus ételfestéket (Red 40 és Blue 2) is adtak a pisztrángok táplálékához. Kilenc hónap elteltével azt tapasztalták, hogy a kizárólag aflatoxint tartalmazó tápot fogyasztó halak esetében kétszer gyakrabban fordultak elő májtumorok, mint azoknál az állatoknál, amelyek az aflatoxin mellett szintetikus ételfestéket is kaptak. A DBP és Red 40 kombinációjával táplált pisztrángoknál 50 százalékkal kisebb arányban találtak gyomorrákot, míg a májdaganatok előfordulása 40 százalékkal volt kisebb az ételszínezéket is fogyasztó csoportban, mint kizárólag DBP-t tartalmazó haltáp fogyasztása mellett.
A közhiedelem szerint egyöntetűen káros szintetikus ételfestékek egyike-másika tehát kedvező hatással is rendelkezik. A kísérletről beszámoló New Scientist című lap kiemeli, hogy a kutatók által alkalmazott mennyiség nem sokban tér el attól, amely nagy mennyiségű színezett cukorka vagy üdítőital révén a szervezetbe kerülhet, ennek ellenére egyelőre nem buzdítanak arra, hogy ily módon vegyük fel a harcot a rákbetegség ellen. Ehelyett annak tisztázását tartják következő feladatuknak, hogy az élelmiszerszínezékek miként hatnak a rosszindulatú daganatok ellen, ettől ugyanis az eddigieknél hatékonyabb gyógymódok kifejlesztését remélik.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés