hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Gyógyítás

Érdemes korábban kezdeni a diabétesz szűrését

A mostani 45 év helyett akár tíz évvel korábban érdemes megkezdeni a 2-es típusú cukorbetegség szűrését, különösen a túlsúlyos embereknél – ajánlják tanulmányukban amerikai kutatók.
A Lancet című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett jelentés megállapítása szerint költséghatékony lehet a 2-es típusú, felnőttkori diabéteszre való időszakos szűrés, ha már 30-45 év között elkezdik, majd három-öt évente megismétlik.
 
Richard Kahn, az Amerikai Diabétesz Szövetség munkatársa matematikai modellt alkalmazott nyolcféle szűrési stratégia összehasonlítására. A szűrés kezdetének időpontja ezekben 30 és 60 év között változott, illetve a magas vérnyomás diagnózisához kötötték, gyakorisága hat hónaptól öt évig terjedt. A modellek kontroll feltétele a szűrés teljes mellőzése volt.
 
A tanulmány 325 ezer fős, nem cukorbeteg, 30 éves populációból indult ki. Mindegyik szimulált stratégia 1000 személyenként 3–9 eseménnyel csökkentette a szívinfarktusok, és ugyanennyivel a cukorbetegséggel kapcsolatos mikrovaszkuláris szövődmények számát, azonban a stroke-ok száma nem csökkent. A szimulált halálozások száma 2–5-tel csökkent 1000 személyre számítva. Mindegyik stratégia esetében nőtt az életminőséggel korrigált életévnyereség (quality-adjusted life-year, QALY), de ennek mértéke erősen különbözött az egyes stratégiák esetében..
 
A modellanalízis azt mutatta, hogy a 30–45 év között megkezdett 2-es típusú diabéteszre vonatkozó 3–5 évenkénti szűrés a leginkább költséghatékony, csökkenti a szívrohamok és más, cukorbetegséggel összefüggő szövődmények előfordulását.
 
Becslések szerint jelenleg 5,7 millió amerikainak van úgy 2-es típusú diabétesze, hogy nem tud róla.
 
MTI / Lancet

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés