hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Érdemes a betegeket tanítani

Kanadában a magas vérnyomásban szenvedők szervezett oktatása óta kevesebb beteg került kórházba és ritkább lett az ilyen eredetű haláleset is. A biztató eredményekről a Hypertension szakfolyóirat számolt be.

A kanadai szakemberek tíz éve indították el a magas vérnyomás oktatási programot. Az egész országban és minden média lehetőséget fölhasználva, folyamatosan tájékoztatták a kanadai társadalom minden rétegét a betegség és hatásos kezelésének jelentőségéről.
Ebben az időszakban a korábbihoz képest 65 százalékkal több emberről derült ki, hogy magas a vérnyomása és 77 százalékkal több kanadait kezeltek vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel. Az eredmény nem maradt el: agyi katasztrófa, szívinfarktus, szívelégtelenség következtében a halálozás jelentősen csökkent, több ezerrel kevesebb ilyen beteget kellett kórházba szállítani.
A statisztikai elemzés igazolta, hogy ezek az adatok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre fölírt receptek számának növekedésével tökéletes párhuzamot mutattak. A szakemberek rámutatnak, hogy az eredmények jelzik: a receptre fölírt gyógyszereket a betegek be is szedték.
A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség. Világszerte érvényes statisztika, hogy minden harmadik-negyedik felnőttnek kórosan magasra emelkedik a vérnyomása. Az is tény, hogy ezeknek az embereknek a fele nem tudja: ha rátennék a karjára a vérnyomásmérő mandzsettáját, az többet mutatna, mint ami egészséges.
Az egészségügyi ellátás gondja, hogy a magas vérnyomásúaknak átlag a fele nem kap kezelést és a kezelteknek nem kis hányada nem szedi olyan pontosan a gyógyszereit, hogy a vérnyomás az ajánlott 140/90 higanymilliméter határérték alatt legyen. A világ legkorszerűbb gyógyszereivel kezelteknek is csupán 30-40 százaléka mondhatja magáról, hogy a betegség kockázatát maximálisan sikerült csökkenteni.
A magas vérnyomás rizikója pedig nem kicsi. A betegség legtöbbször semmiféle panaszt nem okoz, még a közvélemény szerint jellemző fejfájásról is több megfelelően ellenőrzött vizsgálat bizonyította, hogy fejfájós embereknél a vérnyomás emelkedése legtöbbször csupán véletlenül egybeesik a fejfájással, de nem okozója a panasznak.
Az akár évekig panaszmentes magas vérnyomás esetén az agyi katasztrófák kockázata azonban jelentősen megnő és az infarktus bekövetkezésének esélye is nagyobb.

Dr. Matos Lajos (MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés