2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ellenszérum előállításához keresnek gyógyult donorokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírusos betegek tüneteit enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozását és alkalmazását támogatja. A projekten dolgozó vállalati-egyetemi kutatócsoport akár már a héten elkezdheti beadni a szérumot. A minél hatékonyabb kezelés érdekében a vírusfertőzésen már átesett, a védettségüket megosztani hajlandó újabb vérplazmadonorokat keresnek.

A járvány orvosi vizsgálatai és tudományos kutatásai alapján kimutatható, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával gátolható. Ha a szérumot a fertőzésből kigyógyult ember adományozza, a vér magas ellenanyag szintje miatt a kezelés még hatásosabb lehet.

Az ITM által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A nemzetközi szinten is aktív magyar tulajdonú cég innovatív vérszérum terápiákat fejleszt, hagyományos célterülete az ízületi regeneráció és a csontpótlás. A tárca támogatása tette lehetővé a vállalkozás számára, hogy kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérumterápia létrehozásában hasznosítsa. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődhet.

A program teljes megvalósításához több szereplő szoros együttműködése szükséges: a gyógyultak önkéntes plazma-donációjától kezdve egészen a kutatási eredményeket értékelő statisztikusokig. A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLAZMA Kft. és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg.

A szérumterápia legfontosabb eleme, hogy minél több olyan embert találjon a kutatócsoport, akik már átestek a vírusfertőzésen, és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetőek, így védettek a másokra veszélyes koronavírus ellen. A projekt az eddigi 40 jelentkező mellé ezért újabb gyógyultakat is keres, akik szívesen megosztják védettségüket a legyengült állapotban lévő súlyos betegekkel.

A vérplazmavétel jóval kisebb megterhelést jelenet, mint egy véradás. Az orvosi csapat szakemberei az erre önként vállalkozókat az operatív törzs segítségével a vérplazmaadás helyszínére szállítják. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a kutatócsoport.

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés