hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Elkezdődött a Nemzeti Vese Program

Megdöbbentő, hogy a betegek fele nem is tud vesekárosodásáról, és amikor ez kiderül, akkor már csak a dialízis vagy a veseátültetés a megoldás. Ezért született a közelmúltban a Nemzeti Vese Program, amely nem más, mint széles körű párbeszéd a betegek, az egészségesek, a szakma képviselői és a döntéshozók között.

A veseelégtelenség az az állapot, amikor a vese nem vagy csak csökkentett mértékben képes a méreganyagokat kiválasztani a szervezetből. A vesék sokáig képesek helytállni, ellátni funkciójukat, még akkor is, ha már drasztikusan károsodtak. De amikor az orvos megállapítja, hogy veseelégtelenség áll fenn, az azt jelenti, hogy a mérgező salakanyagok koncentrációja megnövekszik a vérben, szaknyelven: urémia következik be.

A veseelégtelenségnek két fajtája ismert, az akut-heveny és a krónikus-idült. Akut esetben hirtelen éri károsodás a veséket, és egy időre csökken működőképességük. Ez több okból is bekövetkezhet, így például nagy vérveszteség, baleset vagy súlyos, hasmenéses folyadékveszteség miatt, amikor már a kiszáradás veszélye fenyegeti a szervezetet.

Amikor kimondja az orvos valakinek a veséjéről, hogy működése elégtelen, akkor már nagy a baj. Ahogy Fazekas Mária, a Nemzeti Vese Program szóvivője elmagyarázza, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek az időben történő szűrés érdekében.

"Az elkövetkezendő fél évben a háziorvosok körében reprezentatív felmérést végzünk arról, hogy milyen információk és tájékozódási lehetőségek állnak a háziorvosok rendelkezésére a vesebetegségek kapcsán, és milyennek tartják a lakosság ismereteit.” – mondta Dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke. A Háziorvosok Országos Egyesületével közös továbbképző tanfolyamot indítanak, amelyet már bejelentettek a Semmelweis Egyetem továbbképzési rendszerébe. Jövőre kívánják elindítani a képzést: a tervek szerint az – akkreditációt magába foglaló – négyórás tanfolyam Budapesten és a nagyobb városokban zajlana. A tervezett képzést a háziorvosokkal negyütt dolgozzák ki, erről már egyeztettek dr. Balogh Sándorral, a Háziorvosok Országos Egyesületének elnökével is.

A Magyar Vese Program elkötelezett az egészséges életvitel mellett, így a lakosság tájékoztatása is több fórumon történik, rendszeres szűrővizsgálatokkal, dietetikus tanácsadással. Egyúttal tervbe vették egy dietetikus táblázat és egy könyv megjelentetését is.

(forrás: MTI, Nemzeti Vese Program)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés