hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elkezdődött, amivel hetek óta riogatnak

Az elmúlt héten átlépte az országos járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, így már országos járvány van – jelentette Országos Epidemiológiai Központ.

A központ legfrissebb, szerdai jelentése szerint január 28. és február 3. között 19 százalékkal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az előző héten. Az 5. héten az országban mintegy 16 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az 5. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, két megyében csökkent, két megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról hat megyéből - Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg - hét jelentés érkezett. A járványok egy bölcsődét, három óvodát, két általános iskolát, két esetben egyidejűleg óvodát és általános iskolát, valamint egy egészségügyi intézményt érintettek. Egy Fejér megyei általános iskolai járványban négy beteg közül két-két gyermeknél az influenza A, illetve B vírusának fertőzését igazolták.

A legtöbb megbetegedést Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá a fővárosból jelentették, míg Nógrád, Csongrád és Veszprém megyéből a legkevesebbet. 

***

A fertőzések elszaporodása miatt kezdődik a kórházak „zár alá vétele” is.

A székesfehérvári járás területén az influenzaszerű megbetegedések aránya meghaladta a járványos küszöbértéket, ezért péntektől látogatási tilalom elrendelését kérték a Fejér Megyei Szent György Kórház minden osztályára - tudatta a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szerdán az MTI-vel.

Az elmúlt héten a figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 646 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Fejér megyében. Ez 66,7 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. A megyében a légúti minták vizsgálatakor két eseten mutatták ki az influenza B vírust.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés