hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Elkészült az első SARS-CoV-2-antitest-teszt

Elkészült az az enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálaton (ELISA) nyugvó teszt, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen, írja a PharmaOnline.

USA-beli kutatók, Florian Krammer vezetésével New-York-ban az Icahn School of Medicine-ben egy olyan enzim kapcsolt immunszorbens vizsgálatot (ELISA) fejlesztettek ki, ami megbízhatóan azonosíthatja azokat a személyeket, akik már antitestekkel rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen, közli a lap.

A jelenleg használatos tesztek polimeráz-láncreakción (polymerase chain reaction; PCR) alapulva működnek, és csak az aktív betegség felismerésére képesek, azaz csak azt a fázist képesek azonosítani, ami a vírusok szervezetbeni szaporodásával jellemezhető.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Ezzel szemben, az ELISA típusú szerológiai teszt az antitestek színreakción alapuló kimutatásán alapul. Azaz, azonosíthatók azok a személyek, akiknél a fertőzés már lezajlott, és akikre nézve a jövőben nem veszélyes a SARS-CoV-2, illetve akik nem terjeszt(het)ik azt. Ennek értelmében az ELISA-teszt lehetőséget kínál a lakosság immunstátuszának a meghatározására.

A lakosság immunstátuszának a meghatározása segíthetne annak az eldöntésében, hogy mikortól nyissák meg újra a nyilvános eseményeket, vagy éppen kik azok az orvosok és ápolók, akik kockázatmentesen részt vehetnek az új típusú koronavírussal érintett betegek ápolásában.

Gazdasági szempontból nézve a fertőzésen átesettek lennének azok a személyek, akik aktív bevonásával „újraindítható” lenne a gazdaság. Továbbá, a fertőzésen átesett személyek széruma az aktív fertőzéssel küzdők kezelésére is alkalmas lehetne. Ilyen irányú próbálkozások egyébként már történtek. Kínából már elküldték Olaszországba azokat a szérummintákat, amiket CoVid-fertőzésen átesett betegekből nyertek ki.

Az antitestekből kinyerhető információk monoklonális antitestek előállításához is felhasználhatók, amivel például az ebola idején is próbálkoztak kisebb-nagyobb sikerrel.

Az első vizsgálatok alapján jó megbízhatósággal működik az ELISA-teszt. 3 igazoltan CoVid-beteg 4 vérmintájánál valamennyi esetben pozitív eredményt jelzett, míg 59, SARS-CoV-2-epidémia előtti időből származó szérummintánál – helyesen – negatív eredményt szolgáltatott az újonnan fejlesztett ELISA-teszt.

A kutatást vezető Krammer és munkatársai egyébként arról számoltak be a Science folyóiratnak, hogy ők már a klinikumban is alkalmazzák a tesztet.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés