hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Életmentő útmutató mobiltelefonokra

Egy mobiltelefonokra telepíthető szoftver lépésről lépésre vezeti végig az elsősegélynyújtás folyamatán a felhasználót.

Az osztrák állampolgároknak csak 28 százaléka akarna és tudna segíteni a bajba jutottakon. A legnagyobb problémát az életmentő intézkedések ismeretének hiánya jelenti. A Market osztrák piackutató intézet munkatársainak csak a megkérdezettek 32 százaléka válaszolta, hogy talán segítene egy rászoruló emberen. A szakemberek azonban úgy vélték, hogy még ezek a számok is eltúlzottak, a valóságban ugyanis a megadottnál jóval kevesebben intézkednének.
"Az elsősegélynyújtás valójában nagyon egyszerű. A legfontosabb, hogy az illetőt stabilan helyezzük el és hogy adott esetben sikeresen tudjuk alkalmazni a szívmasszázst" - közölte Wolfgang Schreiber, az Osztrák Vöröskereszt főorvosa. Ausztriában egyre többen sürgetik, hogy az elsősegélynyújtás legyen iskolai tantárgy, nem véletlenül. Az Osztrák Szamaritánus Szövetség (ASB) azonban nem várt a döntés meghozataláig, hanem megalkotta a Samariter nevű, mobiltelefonokra telepíthető programot, amit bárki letölthet a honlapjukról. A szoftver lépésről lépésre vezeti végig az elsősegélynyújtás folyamatán a felhasználót, kitér arra, hogy mit tegyen, ha a bajbajutott erősen vérzik, ha leállt a szíve vagy ha nem lélegzik. A program használatának feltétele, hogy a mobil készülék Java-kompatibilis legyen.
"Azt szeretnénk ezzel a rendszerrel elérni, hogy az emberek az orvos vagy
a mentő megérkezéséig eltelt időt is hasznosan használják ki, ugyanis pont ez az időszak, amely gyakran az élet és a halál között dönt" - nyilatkozta Franz Schnabl, az ASB elnöke. "Az alkalmazást eddig 4000-en töltötték le.
A Samariter alkalmazásához nem szükséges hálózati lefedettség, vagyis ugyanúgy használható a hegyekben, mint a gyenge lefedettségű területeken" - tette hozzá Marco Seltenreich, az ASB szóvivője.
A legnagyobb problémát az emberek bizonytalansága jelenti. Az Osztrák Közlekedés-biztonsági Kuratórium felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 73 százaléka tartana attól, hogy vészhelyzetben valamit rosszul csinál. Csak 3,5 százalékuk tudta, hogy pontosan mit is kell tenni például egy baleset sérültjeinek kimentésekor. Az ASB munkatársai szerint a felületes tudás és a bizonytalanság adott esetekben emberéletekbe kerülhet. Azonban a rossz segítség is hasznosabb lehet, mint a segítségnyújtás elmulasztása, és utóbbit ráadásul a törvény is bünteti. A fejlesztők szerint a Samariternek köszönhetően várhatóan csökkenni fog a bizonytalan segítségnyújtók száma és emiatt számos emberéletet menthetnek majd meg az egyszerű állampolgárok is.

(Forrás: SG)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés