2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyszerűen vizsgálható lenne a kínai vakcina hatékonysága

Egyszerűen tisztázható lenne, megnyugtató-e a kínai vakcinával beoltottak ellenanyagszintje – mondta a Népszavának Rusvai Miklós virológus.

Eddig a kínai Sinopharm vakcinával körülbelül 500-600 ezer magyar ember olthattak be, és többekben kétségeket ébresztettek a vakcina hatásosságáról szóló hírek, aggódnak, van-e és ha igen, milyen mértékű védettségük a koronavírus ellen.

Müller Cecília közlése szerint a Sinopharm oltási protokolljának változtatására csak a gyártó vagy valamely hatóságtól jövő hivatalos dokumentum alapján lenne mód, ilyen azonban nem érkezett. Hozzátette: ha tudományos bizonyítékok lesznek arra, hogy változtatni kell a kínai vakcina protokollján, akkor azoknak megfelelően döntenek erről.

A Népszava megkérdezte az operatív törzstől, hogy kértek-e a kínai kormánytól hivatalos tájékoztatást a kínai járványügyi szakértő oltások hatékonyságával kapcsolatos nyilatkozata után. Nem kaptunk választ erre a kérdésre. Ahogy arra sem, elképzelhető-e, hogy harmadik adagot kaphatnak az ezzel a szérummal oltottak?

A kínai járványügyi hatóság embere most bemondott valamit, amit se igazolni, sem megcáfolni nem tudunk, mert ez az oltóanyag kikerülte az európai transzparens engedélyezési eljárást. A Sinopharmról elismert szaklapban sem jelent meg tudományos közlés” – magyarázta a helyzet fonákságát a lapnak egy virológus.

Jó lenne, ha látnánk a tényeket! – mondta Rusvai Miklós. Szerinte egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott honfitársainknak megnyugtató-e az ellenanyagszintjük. S ha nem, akkor arra reagálni kell.

A szakember hangsúlyozta: az olyan elölt vírust tartalmazó vakcinák, mint amilyen a Sinopharm is, biztonságos, ártalmatlan készítmények. Az oltóanyag klinikai próbái alatt is több alkalommal három adagot adtak a vakcina-tesztelésén és így értek el vele nagy arányú védettséget. Most is az lenne a megoldás, hogy akinek a szervezetében nem kellő az ellenanyag szint, az kapjon egy harmadik adagot. Akár a Sinopharmból, akár más gyártó vakcinájából. Ugyanis bármilyen más oltóanyaggal kiváltható a harmadik adag. Van már tapasztalat is hasonló oltásmixekre, ezek mindegyike eddig csak növelte a hatékonyságot. Megjegyezte: az ellenanyag kimutatására sok patikában gyorsteszt is kapható, de teljes bizonyságot az úgynevezett ELISA teszt adhat, ami viszont nincs kereskedelmi forgalomban.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 1,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés