hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyre több gyógyíthatatlan rák megszelídíthető

Hogyan lehet 8 éve együtt élni gyógyíthatatlan, agyi és csontáttétet is adó tüdőrákkal? Hogyan lehet tüdőrákjuk soha nem dohányzó kora negyveneseknek? Hogyan lehet utat találni áttétes petefészekrák diagnózis után? Hogyan javultak a prosztatarákos betegek életkilátásai? Miként lehet csökkenteni az immunterápia mellékhatásait? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a most megjelent ingyenes Rákgyógyítás Magazin riportjai.

Hihetetlen volt a háromgyermekes édesanya számára, hogy 44 évesen, nem dohányzó nőként tüdőrákja van és a fél tüdejét azonnal el kell távolítani. Azóta agyi áttét, csontáttét is kialakult nála, ám újra és újra talpra állt, a diagnózis óta immár több mint 8 év eltelt. Összeomlott a világa az egykori hivatásos katonaként, mellette mentősofőrként is szolgáló negyvenes, szintén nem dohányzó kisgyermekes apának is, amikor vele is tüdőrák diagnózist közöltek. „Nem egy gócban van a betegség, hanem mintha búzadarával szórták volna meg a tüdejét, ezért műteni nem lehet” – mondta a mellkassebész. Gyógyszerrel viszont mind a mai napig sikerült kordában tartani a betegséget: akkor két éves kislánya ma már felső tagozatos iskolás.

– Amikor zsúfolt egy onkológiai ambulancia, annak oka az is, hogy egyre több daganatos beteg jár vissza gyógyult páciensként kontrollvizsgálatokra, illetve akiket nem tudnak meggyógyítani, közülük is egyre többeknél és egyre hosszabb időn át vissza tudják fogni, lassítani tudják a daganatos folyamat előrehaladását. Riportjainkban ugyanakkor nem festünk rózsaszín képet a tüdőrák vagy más ráktípusok kezelhetőségéről, hiszen vannak esetek, amikor sajnos már nagyon korlátozottak az orvosi lehetőségek. Cikkeink viszont kapaszkodót, erőt, reményt adhatnak sokaknak, mivel bárki kerülhet azon betegek csoportjába, akik előrehaladott betegségük ellenére a kezelésekre hosszú távon a legjobban reagáló betegek táborát gyarapíthatják – fogalmazott B. Papp László főszerkesztő.

A prosztatarákos betegeknél ma már abszolút reális célkitűzés a teljes gyógyulás vagy ha ez mégsem lehetséges, a betegség akár évtizedes távon való kordában tartása. Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) a Gyógyulj Velünk Egyesület által magyarul is kiadott prosztatarák betegtájékoztató kiadványa az anatómiai alapoktól a legkorszerűbb terápiákig összefoglalja a betegút során hasznos tudnivalókat, a lapban tapasztalt szaktekintély kommentálja ezeket. Szintén kiemelt témaként foglalkozik az újság egy másik most megjelent hasonló kiadvánnyal is, amely pedig az immunterápiák mellékhatásait foglalja össze, kitérve arra, hogy mit tehet ezek ellen a kezelőorvos és mire kell figyelnie a betegeknek és családtagjaiknak.

A ingyenes Rákgyógyítás Magazin évente négy alkalommal 15 ezer példányban eljut országszerte a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.

Forrás: Rákgyógyítás Magazin
Forrás: Rákgyógyítás Magazin

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés