hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyedülálló szakmai minősítések

Magyarországon eddig csak a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája pályázott sikeresen két fontos nőgyógyászati onkológiai szakmai minősítés elnyerésére, amely fontos lépése annak, hogy a későbbiekben megszerezze az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság (ESGO) akkreditált képzőközpont címet is. Az “Előrehaladott petefészekrák sebészeti központ” és a “Méhtestrák sebészeti központ” címek elnyerése a klinika számára új szakmai kapcsolatokat, a vezető európai daganatsebészeti központokhoz való kapcsolódási lehetőséget, míg a páciensek számára komplex, jól szervezett és minőségi betegellátást jelent.

Három évre visszamenően vizsgálta a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti munkacsoportjának teljesítményét a szigorú akkreditációs eljárás során az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság (European Society of Gynecologic Oncology, ESGO), mielőtt 2023 novemberében odaítélte volna az “Előrehaladott petefészekrák sebészeti központ” és a “Méhtestrák sebészeti központ” minősítéseket. A két szakterület együttes akkreditációjával jelenleg csak a Semmelweis Egyetem rendelkezik Magyarországon – mondta dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Nőgyógyászati Onkológiai és Daganatsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

A méhtestrák jelenleg a leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés, melynek esetszáma folyamatosan nő. A petefészekrák ugyan nem a leggyakoribb, de a legnagyobb mortalitású nőgyógyászati daganat, átlagosan évi 700 halálesetet okoz hazánkban. Ezért különösen fontos, hogy ezen betegségeket kiváló minőségben tudjuk kezelni – hangsúlyozta. Jelenleg egyébként az Országos Onkológiai Intézet mellett a Semmelweis Egyetem klinikája a második legnagyobb betegforgalmat bonyolító, országos ellátási területtel rendelkező intézmény az országban a nőgyógyászati onkológia és daganatsebészet területén.

Az akkreditációs eljárásokban a klinika Baross utcai és Üllői úti részlegének daganatsebészeti osztályai vettek részt, előbbi dr. Máté Szabolcs, utóbbi dr. Lintner Balázs vezetésével. A minősítés elérését koncentrált szervezőmunka, a szakmai irányelvek szoros követése, folyamatos továbbképzés és a központok ismertségének, szakmai kapcsolatainak bővítése előzte meg – mondta az osztályvezető. Mindkét akkreditációs eljárásban fontos a betegszámmal kapcsolatos mennyiségi, és a betegellátás minőségi mutatói mellett egyéb elvárások teljesítése is, beleértve a műtéti leírások, patológiai leletek, a műtét előtti kivizsgálások megfelelő dokumentációját, valamint ezek alapján a nemzetközi protokolloknak megfelelően a multidiszciplináris döntéshozatal is. A nőgyógyászati onkológiai célú prospektív klinikai kutatásokban való részvétel ugyancsak követelmény az egyes címek elnyeréséhez, ahogyan az is, hogy daganatos beteg műtéte csak daganatsebészeti szakvizsgával rendelkező operatőr részvételével történhet.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Daganatsebészeti Osztályának ESGO-minősítéseket elnyert munkacsoportjainak munkatársai (Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Daganatsebészeti Osztályának ESGO-minősítéseket elnyert munkacsoportjainak munkatársai (Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)
 

A méhtest daganatok műtéti ellátásánál kiemelten fontos a minimál invazív sebészeti módszerek és az őrszem nyirokcsomó technika rutinszerű alkalmazása mellett ma már az is, hogy nemcsak a daganat szövettani típusa, hanem molekuláris profiljának figyelembe vételével állítsák fel az egyénre szabott kezelési tervet. Az előrehaladott stádiumban felismert petefészek daganatok műtéti ellátásánál a kiterjesztett hasüregi műtétek segítségével megvalósítható, komplett tumor eltávolítás a legfontosabb. Ezekhez a műtétekhez kifejezetten nagy gyakorlatra és sokszor a társszakmák, például a sebészek bevonására van szükség. “Az elmúlt években folyamatosan bővült daganatsebész képzésben részt vevő, és sikeresen szakvizsgát szerző orvosaink száma és idén gyakorlott klinikai onkológus kollégával is gazdagodtunk. Szakképzőhely révén más intézményekből is fogadunk szakorvosjelölteket” – mondta dr. Lintner Balázs.

Az onkológiai centrumok rendkívül fontos szerepet töltenek be. Sok más betegség mellett a rosszindulatú daganatok minőségi ellátásának is alapfeltétele a centralizáció, mivel csak a centrumok rendelkezhetnek mindazon személyi és tárgyi feltételekkel, valamint felhalmozott tudással, ami a kor színvonalának megfelelő és a legjobb gyógyulási esélyeket adja a betegek számára – hangsúlyozták az osztályvezetők. A Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Onkológiai Centruma komplex ellátást biztosít: diagnózistól függően a szervkímélő (fertilitást megtartó) műtétektől kezdve az ultraradikális onkológiai műtéteken át az endoszkópos technikák, hiszteroszkópos, laparoszkópos, robot asszisztált műtétek, valamint a hashártya érintettséggel járó betegségek kezelésére kifejlesztett hasüregi kemoterápiás kezelés (HIPEC) is elérhető. A két osztályon átlagosan heti 10-15 onkológiai műtétet végeznek. A Baross utcai részleg onkológiai osztályán a hagyományos kemoterápia mellett korszerű célzott és immunterápiás kezeléseket is végeznek, folyamatosan növekvő számban – jelenleg hetente mintegy 30 kezelés történik. “A műtétek mellett a gyógyszeres terápiák fejlődése is indokolttá teszi a centralizációt. A nőgyógyászati onkológiába az elmúlt néhány évben robbantak be azok a korszerű gyógyszerek, melyek forradalmi módon változtatták meg egyes daganatok kezelését, korábban soha nem látott sikerekre adva lehetőséget az orvosoknak” – mondta dr. Máté Szabolcs.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés