hirdetés
2024. szeptember. 07., szombat - Regina.
hirdetés
hirdetés

Egészségügyi kockázatokkal járhat a népszerű hatóanyag online beszerzése

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a Kaliforniai Egyetem kutatását a PharmaOnline idézi.

A PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézetének digitális egészségügyi kutatócsoportja és amerikai kutatótársaik a Google és a Bing keresési listáin magas helyezést elérő, népszerű weboldalakat vizsgálták, és próbavásárlásokat folytattak. Majdnem minden második (42%) szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és az általuk árult termékek komoly egészségkárosító hatással bírhatnak szennyezettségük, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt – mutatták ki a pécsi és San Diego-i nemzetközi kutatócsoport tagjai. Mindez komoly közegészségügyi kockázatot jelent, hiszen az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket rengetegen használják fogyás céljából, ám azok nem megfelelően adagolva, illetve nem megfelelő minőségben maradandó károsodást okozhatnak, közli a PharmaOnline.

Jobban járunk, ha csak a pénzünk bánja

A legnépszerűbb szemaglutid alapú gyógyszer, az Ozempic évek óta hiánycikknek számít, sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá, és a kutatók megállapítása alapján az ezt kínáló weboldalak a vásárlók lehúzására specializálódnak. Más a helyzet a másolatokat kínáló illegális oldalakkal, ahonnan az esetek többségében valóban be lehet szerezni a hatószert, ám ez még több veszéllyel jár. 

Ahogy arra a termékek tesztelése során fény derült, a bennük található hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége viszont akár 39%-kal meghaladhatja a várt dózist, ami a túladagolás veszélyét hordozza magában. Mindez azért fontos, mert a szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, ennek túllépése pedig nagyon súlyos egészségkárosodást is okozhat. Ahogy arra a tanulmány írói felhívják a figyelmet, az elmúlt időszakban 1500 százalékkal emelkedett meg az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma. 

Magyarországon is hiány van

A receptköteles Ozempic iránti fokozott kereslet Magyarországon is érezhető. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai alapján 2024 júliusában országszerte 31585 Ozempic készítményt adtak el. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) gyógyszerhiányra vonatkozó adatai alapján a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes Ozempic készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat.

Dr Ashraf Amir Reza, dr. Fittler András és dr. Vida Róbert, a PTE GYTK gyógyszerész végzettségű oktató-kutató munkatársai fokozottan felhívják a lakosság figyelmét, hogy gyógyszert csak hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszertárból szerezzenek be, valamint csak gyógyszerészük és orvosuk tanácsai mentén alkalmazzák gyógyszereiket. 

A pécsi Gyógyszerésztudományi Kar és Általános Orvostudományi Kar munkatársainak közreműködésével készült tanulmány megállapításairól eddig mintegy 80 mérvadó nemzetközi híroldal számolt be, többek között az NBC News, a Los Angeles Times, a New York Post, a The Hilla Scientific American, illetve a Bussiness Insider. Európában az Euronews, az olasz La Repubblica, a spanyol Conecta 5 Telecinco, Németországban pedig a Pharmazeutische Zeitung és a Deutsches Ärzteblatt is közölte. 

A tanulmány itt érhető el: Safety and Risk Assessment of No-Prescription Online Semaglutide Purchases

Vidmir Raic képe a Pixabay-en
Vidmir Raic képe a Pixabay-en

(forrás: Pécsi Tudományegyetem, PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés