2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kokainfüggőknek fejlesztettek védőoltást

Brazil kutatók a világon elsőként fejlesztettek olyan vakcinát, amely a kokainfüggőség kezelésére szolgál, írja a HáziPatika.

A Calixcoca névre keresztelt oltóanyag állatkísérletek során már biztató eredményeket produkált – írja a ScienceAlert nyomán a lap. Amennyiben a humán kísérletek is megfelelően zárulnak, ez a vakcina lehet a világon az első, amellyel a kokainfüggőséget kezelik. Brazíliában különösen nagy előrelépést jelentene a klinikai alkalmazása, mivel a dél-amerikai ország globális léptékben a második a kokainhasználat terén. Csak az Egyesült Államokban fogyasztják többen az illegális kábítószert.

Az oltás működési alapelve az, hogy ellehetetleníti a kokain bódító hatását. Arra sarkallja ugyanis az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen a droggal szemben. Ezek az antitestek aztán megkötik a kokainmolekulákat, amelyek mérete így túl naggyá válik ahhoz, hogy bejuthassanak az agy jutalmazó központjába, az úgynevezett mezolimbikus rendszerbe. Normál esetben a kokain itt a dopaminfelszabadulást fokozva idéz elő mámoros kábulatot a szerhasználóknál.

Frederico Garcia pszichiáter, a Minas Gerais Állami Egyetem oltóanyagot kifejlesztő csapatának koordinátora abbéli reményének adott hangot, hogy a Calixcoca újraformálja majd a kábítószerfüggők kezelését. A terápia jelenleg pszichológiai tanácsadás, szociális támogatás és – szükség esetén – rehabilitáció kombinált alkalmazásán alapul. A védőoltás egy fontos eszközzel bővíthetné az orvosok eszköztárát a gyógyulás kritikus stádiumaiban, például akkor, amikor a betegek visszatérnek a rehabról.

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!