hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Gyógyítás

Biztonságosak a biszfoszfonátok

Egy új vizsgálat bíztató eredményekre jutott a biszfoszfonátok, a csontritkulás kezelésére nők milliói által használt gyógyszerek biztonságosságát illetően: még hosszú távú alkalmazásuk sem növeli meg a combcsont ritka, csípőtáji törésének kockázatát.
Fontos tény, hogy ezek az oszteoporózis kezelésére használt gyógyszerek sokkalta több törést előznek meg, mint ahányat esetleg okoznak, hívta fel a figyelmet Dr. Dennis Black, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. „Ha 1000 oszteoporotikus nőt három évig kezelnénk, akkor mintegy 100 törést védenénk ki, és ennek az ára annyi lehetne, hogy egy vagy kevesebb ritka típusú törés történik” – mondta. A eredményeket a New England Journal of Medicine (NEJM) szerdai online kiadása közölte és a Yahoo is beszámolt róluk.
 
Idős emberek tömegei, elsősorban posztmenopauzában levő nők kapnak biszfoszfonátokat. Egy éves adagjuk ára, akár tabletta formájában szedik, akár évi egyszeri infúziót kapnak, az Egyesült Államokban mintegy 1200 dollár. Számos vizsgálat igazolta, hogy védenek a gerinc- és combnyaki törések ellen, amelyek rohamosan ronthatják az idős emberek általános állapotát, és ezért halálhoz is vezethetnek.
 
Ezeket a szereket általában biztonságosnak tartják, azonban néhány esettanulmány arról számolt be, hogy olykor a combcsont ritka típusú törését okozhatják, közvetlenül a csípő alatt, amely spontán, minden behatás nélkül következik be.
 
Ennek a kockázatnak a felmérése végett a kutatók összevonták három nagy vizsgálat eredményét, amelyekben több mint 14 000 nő vett részt, akik valamelyik biszfoszfonát készítményt kapták, illetve placebót három-tíz éven át. Összesen 284 combnyaki vagy lábtörés fordult elő, és ezek közül 12 tartozott a ritka, felső combcsonti típusba. E szokatlan törések tendenciaszerűen nagyobb arányban történtek olyanokban, akik biszfoszfonát kezelést kaptak, azonban statisztikai különbség nem volt köztük és a placebót szedők között.
 
Dr. Black ezt megnyugtató eredménynek tartja, bár elmondta, hogy túlságosan kicsi volt a ritka törések száma ahhoz, hogy teljes biztonsággal ki lehessen zárni, hogy ezek egy része a biszfoszfonátokkal volt kapcsolatban.  Dr. Elizabeth Shane, a Columbia Egyetem munkatársa szerkesztőségi kommentárjában még azt is hozzátette, hogy csökkenti az eredmények megbízhatóságát az is, hogy kevesen szedték három évnél hosszabb ideje a gyógyszert, és kisebb adagot kaptak, mint amekkorát manapság tipikusan alkalmaznak.
 
A biszfoszfonátok biztonságosságának kérdése még fontosabbá válhat a közeljövőben, mivel két új vizsgálat eredményei is felvetik a lehetőséget, hogy ezek a szerek csökkenthetik az emlőrák kockázatát is. 
 
A Dr. Black és munkatársai által végzett vizsgálatot a Merck és a Novartis, két biszfoszfonát készítményt előállító gyógyszercég támogatta, és a szerzők közül többen dolgozói vagy konzultánsai ezek a cégeknek.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés