hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Azonosították az orvosok a világ legkisebb bőrrákját

A hvg.hu szerint egy Oregon állambéli nő arcán azonosították az orvosok a világ legkisebb bőrrákját, egy szabad szemmel alig látható, 0,65 milliméteres „foltot”.

A páciens, Christy Staats már évek óta figyelt egy apró foltot a szeme alatt, és több orvost is megjárt a problémájával, de rendre azt a választ kapta, hogy ez csak egy újabb folt a bőrén – közli az Interesting Engineering nyomán a hvg.hu. A nő a koronavírus-járvány idején a megszokottnál nagyobbnak látta a foltot, ekkor kereste fel az Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem (OHSU) egyik bőrgyógyászát. Kiderült, hogy cseresznye-angiomáról van szó, ami gyakori, jóindulatú bőrnövekedés, a szakember a nő arcán azonban egy másik apró foltot is észlelt.

Az OHSU csapata megállapította, hogy melanóma, a diagnózis megerősítése azonban – a méretből fakadóan – nem volt egyszerű. Az orvosok a legkorszerűbb, nem invazív technológiákat hívták segítségül; a részleteket egy kutatásban összegezték.

A kutatók felfedezése már hivatalosan is Guinness-rekord, ez a valaha kimutatott legkisebb bőrrák  – bár az érintett nő minden bizonnyal nem így szeretett volna rekordot dönteni, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés