hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Az urológiai problémákkal is későn jutnak el orvoshoz a betegek

Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója a Házipatikának azt is elárulta, miért támogatja a Movember mozgalmat.

A legtöbb, egészséget érintő statisztikában kiemelten rosszul szerepelnek a magyarok. Hogyan állunk az urológiai betegségek tekintetében az EU-s átlaghoz viszonyítva?

Alapvetően az urológiai megbetegedések tekintetében átlagosak vagyunk, sőt a daganatos megbetegedések esetén sem a kiemelten magas esetszám okoz problémát, inkább a korai felfedezésben vagyunk nagyon hátul. Egy daganatos megbetegedés idejekorán felfedezve teljes mértékben gyógyítható, ha azonban későn fedezik fel, akkor már jóval kisebb hatásfokkal és költségesebben kezelhető. Tehát mindenki számára nagyon előnytelen ez a helyzet. Ilyen szempontból azt kell mondanom, hogy sajnos nem járunk élen. Ezért fontos az egészségtudatosság és lehetőség szerint a megelőzés, illetve a korai felismerés.

Világszerte, így Magyarországon is megfigyelhető, hogy egyre több férfi szenved meddőségi zavarok miatt. A probléma hátterében nyilvánvalóan számos dolog húzódhat. Milyen arányban szerepelhetnek ezek között különféle urológiai problémák?

A probléma háttere nyilvánvalóan összetett, de több szála is az urológiai problémákhoz vezethető vissza. A férfi reprodukciós szervek betegségeivel foglalkozó andrológia is az urológia része, nálunk is zajlottak olyan kutatások, amelyek megállapították, hogy a spermakép minősége évről évre csökken, ami miatt az emberek reprodukciós képessége is egyre alacsonyabb. Ez nemcsak a férfiak, de a nők esetében is igaz sajnos, így valószínűleg több tényező is mindkét nemre negatív hatással lehet. Az ülőmunka, a stressz, a mozgásszegény életmód és számos környezeti ártalom együttesen tehető felelőssé ezért az ijesztő tendenciáért.

Annyi biztos, hogy az egészséges szervezetű embernek jó eséllyel egészségesebb a spermiuma is. Tehát annak a férfinak, aki gyermekáldásban gondolkozik, fontos lenne, hogy optimalizálja a testsúlyát, rendszeresen mozogjon, tartózkodjon a nagyon meleg területen való hosszas üléstől. Például a szauna sem túl jótékony hatású ebből a szempontból.

A nagyobb egészségtudatosság és odafigyelés valóban kompenzálhatja a környezeti hatások vagy genetikai örökség miatti veszélyeket?

Ne menjünk el azon tény mellett, hogy egy férfi egészsége, ha nem is kizárólag, de jelentős részben azért rajta, vagyis az életmódján múlik. Nyilván mindenki azt szeretné, hogy legyen egy tabletta, amelyet ha bevesz, nem kell mozognia, nem fog hízni és csak egészséges étel jut onnantól a szervezetébe. De sajnos nem így működik. Nekünk is tudatosan és aktívan kell tennünk azért, hogy minél hosszabban megőrizhessük a vitalitásunkat. A testsúly optimalizálása, illetve a tápláló, vitamindús étrend követése általánosan talán mindenkinek jótanács lehet. A vitaminokkal és különböző táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban azért nem egységes az álláspont, önmagában nem ezektől leszünk egészségesebbek. Fontosabb helyettük a szezonális zöldségek és gyümölcsök, jó minőségű élelmiszerek rendszeres fogyasztása, ezekből minden fontos vitaminhoz hozzájuthat a szervezetünk.

(...)

Magyarországon is egyre több ember csatlakozik az úgynevezett Movember mozgalomhoz, melynek lényege, hogy a férfiak bajusz és szakáll növesztésével hívják fel a figyelmet a szűrések fontosságára és a rájuk leselkedő betegségek veszélyeire. Mi a véleménye ezekről a figyelemfelhívó kampányokról?

Magunk is több éve csatlakozunk ehhez a figyelemfelhívó kampányhoz, illetve annak a 10 Ezer Lépés Programnak a születésénél is ott voltam, melynek célja, hogy mozgásra buzdítsunk és a prosztatarákos betegségre felhívjuk a figyelmet. A daganatos betegek állapotán nagyon sokat javíthat a mozgás, így ezzel a kezdeményezéssel is arra bátorítjuk őket, hogy az életminőségük fenntartásának érdekében sétáljanak minél többet.

A teljes interjút a Házipatika közli.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés