hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az egyik népszerű elhízás elleni szer segíthet az alkoholizmuson is

Segítheti az alkoholizmus kezelését is a Novo Nordisk által fejlesztett, fogyást segítő készítmény egyik hatóanyaga, közölte a hvg.hu.

Meglepő „mellékhatására” bukkantak az egyik népszerű elhízás elleni gyógyszernek: kiderült, hogy az alkoholhasználati zavarban szenvedőket is segítheti a szemaglutid nevű hatóanyag.

Egy friss, a Journal of Clinical Psychiatry folyóiratban publikált tanulmány derített fényt arra, hogy akik fogyás érdekében szedtek ilyen hatóanyagtartalmú gyógyszert, és mellesleg alkoholisták voltak, azoknál az alkoholfüggőség tünetei is nagyban mérséklődtek.

A szemaglutidot a Novo Nordisk fejlesztette ki, és Ozempic néven még 2017-ben kapott engedélyt a 2-es típusú diabétesz kezelésére. 2021-ben nagyobb dózisban az elhízás csökkentésére is alkalmasnak ítélték.

A tudósok azt feltételezték, ezek a gyógyszerek nem csak az étel, de más dolgok iránti vágyat is csökkenthetik. Állatkísérletek már korábban bizonyították, hogy a szemaglutid csökkentheti az alkohol- és kábítószer-fogyasztást, de emberek esetében eddig csak feltételezések voltak erre vonatkozóan – az új tanulmány lehet az első, mely az alkohol vonatkozásában alá is támasztja ezt, írja a lap.

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés