hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Elsők a legkevesebbet császározók között

Harmadikról az első helyre ugrott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház abban a statisztikában, ahol a legelőkelőbb helyre az az intézmény kerül, ahol legkevesebb a császármetszés, közli a HEOL.

Az ablakavilágra.com kutatása szerint az egri kórház első helyre került a császármetszések aránya szerinti sorrendben, írja a lap. Az interneten napvilágot látott kutatás bevezetőjéből kiderül, az elmúlt évtizedekben folyamatos emelkedést mutat a császármetszéses szülések aránya Magyarországon. Míg a 2000-res évek elején 20, a 2010-es esztendőkben már 30 százalék volt ez az arány, amely 2017-re átlépte a 40 százalékos küszöböt. A kutatás adatai szerint a növekedés 2020-ban látszott először megtorpanni, s úgy tűnik Egerben, a Markhot Ferenc Oktatókórházszülészetének adatait látva van ok optimizmusra.

Dr. Hernádi László, a Markhot Ferenc Oktatókórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát vezető főorvos azt mondta: "Jók a szülésznőink, kitűnő szakorvosi csapat dolgozik együtt 8 rezidenssel, ez az eredmény mindenképpen a közös sikerünk. Része van benne annak is, hogy egyfajta szakmai kontrollként minden nap átbeszéljük az előző napi műtéteket, s a mi osztályunkon a szülésindításoknál is a komoly szakmai indikáció megléte elengedhetetlen". Mint közölte, tisztában vannak vele, hogy az alacsony arányszámhoz hozzájárul az is, hogy a 34. hét előtti koraszülöttek zöme nem ott születik meg, a kismamákat  továbbküldik koraszülöttellátási központtal rendelkező intézményekbe, amennyiben szállítható állapotban vannak.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés