2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az angiotenzinreceptor-neprilizininhibitor (ARNI) és az anyagcsere kapcsolata

Szívelégtelenségben gyakoribb a cukorbetegség és a cukorbetegek szívelégtelenség-kockázata emelkedett. Mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind pedig a szívelégtelenség közös oka a szisztémás szubklinikus gyulladás és az oxidatív stressz. A „Prospective Comparison of ARNI With ACEI to Determine Impact on Global Mortality and Morbidity in Heart Failure (PARADIGM-HF)” tanulmány az angiotenzinreceptor-neprilizininhibitor (ARNI) hatását vizsgálta nem cukorbeteg és cukorbeteg szívelégtelen populációban. A tanulmány post hoc analíziseiből világossá vált, hogy a normoglikémiát, a praediabetest, a frissen felfedezett cukorbetegséget és a már ismert cukorbetegséget kockázati sorba lehet állítani, amely szerint a normoglikémiától az ismert cukorbetegségig növekszik a szívelégtelenség kockázata. Kimutatták azt is, hogy a szívelégtelenség kockázata a HbA1c <6% tartományban gyorsabban növekszik, mint az fölött. A PARADIGM-HF vizsgálatban az ARNI-kezelés az angiotenzinkonvertáló enzim gátló terápiához képest jobban csökkentette a HbA1c-t, az inzulinkezelés igényét, a szérumtrigliceridet, és emelte a szérum-HDL-koleszterint. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az ARNI-kezelés csökkenti az inzulinrezisztenciát, valamint (valószínűleg a dipeptidil-peptidáz-4 enzim gátlásán keresztül) emeli a szérum-GLP-1-szintet és ezek által is javítja a szénhidrát-anyagcserét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. WITTMANN ISTVÁN, II. Sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologia, Diabetológia Centrum, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ, Pécs
a szerző cikkei

cimkék