hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

Az amfetamin függőség kezelése naltrexonnal

Jelenleg nincs általánosan elfogadott farmakoterápiája az amfetamin függőségnek. Humán vizsgálatok adatai szerint a naltrexon befolyásolja az amfetamin bizonyos hatásait

Nitya Jayaram-Lindström és munkatársai az American Journal of Psychiatry című szaklapban publikálták vizsgálatukat, amelynek  célja az volt, hogy bebizonyítsa a naltrexon hatékonyságát a placebóval összehasonlítva amfetamin függő betegek esetében.

80 beteget vontak be a vizsgálatba, akik a DSM-IV kritériumait alapul véve amfetamin függőnek bizonyultak. Randomizációt követően az egyik csoport 12 héten keresztül 50 mg naltrexont, míg a másik placebót kapott. A betegek hetente 2 alkalommal jártak be a klinikára, ahol megkapták a gyógyszereiket, illetve vizeletmintát adtak. A vizeletben mérték a naltrexon aktív metabolitjának (6-β-naltrexon) a szintjét, illetve toxikológiai vizsgálatot is végeztek. Az amfetamin használat megszűntét a negatív vizeletmintákkal verifikálták. Minden hiányzó vizeletmintát a 12 hét során amfetamin-pozitívnak vettek.

Összességében csak 55 (68,8 százalék) beteg fejezte be a vizsgálatot. A naltrexon terápiában részesülők között szignifikánsan magasabb volt a negatív vizeletminták száma a placebót kapókkal összehasonlítva. A sóvárgás szintje szignifikánsan alacsonyabb volt a kezelt betegek között. A naltrexon kezelést jól tolerálták, mellékhatás nem alakult ki. Konklúzió. Ez a vizsgálat is bizonyította a naltrexon hatékonyságát amfetamin-függőknél a szerfogyasztás csökkentésében.

Forrás: Péter László, Neuropsychopharmacologica Hungarica

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés