hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Alig hat hetet élt a 2. ember, aki génmódosított sertésszívet kapott

Lawrence Faucette a valaha volt második ember, aki génmódosított sertésszívet kapott transzplantáció során, hat héttel a kísérleti eljárás után meghalt.

A Marylandi Egyetem Orvosi Központja, ahol a kísérleti eljárást végezték, közölte, a szív az elmúlt napokban a kilökődés jeleit kezdte mutatni, olvasható a CNN riportjában, amit az ATV honlapja idéz.

„Faucette úr utolsó kívánsága az volt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a tapasztalatainkból, hogy másoknak nagyobb esélyük legyen egy új szívre, ha emberi szerv nem áll rendelkezésre. Ezután azt mondta a köréje gyűlt orvosoknak és ápolóknak, hogy szeret minket. Nagyon fog hiányozni nekünk” – fogalmazott Dr. Bartley Griffith, a Marylandi Egyetem Orvosi Karának szív-xenotranszplantációs programjának klinikai igazgatója közleményében. A kísérleti műtétet Griffith végezte.

Az 58 éves Faucette-et először szeptember 14-én vették fel az UMMC-be (University of Mississippi Medical Center Emergency Room), hat nappal később került sor a kísérleti transzplantációra. A szív- és meglévő betegségei miatt nem volt alkalmas hagyományos emberi szívátültetésre.

*

A University of Maryland orvosai genetikailag módosított sertésszívet ültettek be egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő, gyakorlatilag haldokló betegbe. A műtétet követő második napon a páciens, a haditengerészet egyik 57 éves veteránja már felült és vicceket mesélt a látogatóknak. A sertésekből származó, xenotranszplantátumoknak is hívott szervek átültetése azért fontos terület, mert óriási a hiány transzplantálható emberi szervekből. Tavaly csak az Egyesült Államokban 4100 szívátültetést végeztek, de akkora a hiány, hogy kizárólag a műtétet legnagyobb eséllyel túlélő betegek kaphatnak szervet. Ez a világon a második dokumentált eset, amelyben egy emberbe sertésszívet transzplantáltak.

Az első, tavaly végzett átültetést követően 2 hónapig maradt életben a páciens. A mostani esetben is azért került sor sertésszív alkalmazására, mert az orvosok minden más opciót kimerítettek. A tavalyi esethez képest azért gondolták, hogy jobbak az esélyek, mert az előzőleg átültetett sertésszívben később egy vírust fedeztek fel, és erre most odafigyeltek, másrészt az idei beteg a tavalyinál sokkal jobb állapotban volt a műtét időpontjában. A transzplantált sertésszíven összesen 10 genetikai módosítást végeztek annak érdekében, hogy az immunrendszer ne lökje ki a szervet.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: atv.hu, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés