hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Agyhalott anyák is képesek kihordani a magzatot

Amennyiben a nő a 24. hét után vált agyhalottá, az élve születések aránya 100 százalékos volt – írja az IFLScience nyomán a 24.hu.

Bár az ilyen esetek igen ritkák, és a többségük császármetszéssel végződik, egy nemrégiben végzett áttekintés szerint 35 példát találtak hasonló esetre, amelyek közül 27 végződött élve szüléssel, köztük három hüvelyi szüléssel. 

A legutóbbi esetet ismertetve a Floridai Egyetem kutatói kifejttették, hogy egy 31 éves nő 22 hetes terhes volt, amikor súlyos fejfájással jelentkezett egy klinikán. Nem sokkal később rohamszerű fájdalmat érzékelt, majd válaszképtelenné vált, amit, mint később kiderült, agyvérzés okozott.

A beteg számos fertőzésben is szenvedett, ami tüdőgyulladást és egyéb komplikációkat okozott. Ezért különböző gyógyszereket, köztük antibiotikumokat adtak a magzat védelme érdekében. További 11 hét elteltével a sebészek császármetszést hajtottak végre, így a magzat a 33. héten jött világra. Az újszülött ezután 5 napot töltött intenzív osztályon, majd elvitték. Ezután lekapcsolták az anya lélegeztetőgépét.

Az esetleírások szerint amennyiben a nő a 24. hét után vált agyhalottá, az élve születések aránya 100 százalékos volt.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a 35 magzatból nyolc méhen belül meghalt, míg a fennmaradó 27 magzatot kihordták. Közülük ketten röviddel a születés után meghaltak, további kettő pedig súlyos neurológiai szövődményekkel élte túl. 23 azonban egészségesnek mutatkozott a hosszú távú nyomon követés során – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés