hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Műtét nélkül is kezelhető a vakbélgyulladás

Az OTSZ Online a vakbélgyulladás miatt műtét helyett antibiotikumterápiában részesült betegek többségénél hosszú távon sem merül fel probléma, egyeseknél azonban akár 20 év elteltével is szükség lehet műtétre.

Két randomizált, kontrollált vizsgálatban elemezték, hogy a Svéd Nemzeti Betegregiszter által az 1990-es években nyilvántartott, vakbélgyulladásban szenvedő 292 beteg milyen ellátást kapott és annak milyenek voltak a hosszú távú következményei.

Mindkét vizsgálatban két csoportra osztották a betegeket: azokra, akiknél vakbélműtétet hajtottak végre, és azokra, akik antibiotikumos kezelésben részesültek vakbélgyulladásuk miatt. Megvizsgálták, hogy milyen volt a későbbiekben műtétet igénylő, kiújuló vakbélgyulladások aránya. A nem operáltak csoporjába tartozó, a kezdeti vizsgálat során sikeresen elbocsátott betegek 29%-ánál volt szükség a későbbiekben műtétre, a kezdetben antibiotikumot kapott beteg közül néhányat 20 évvel később kellett műteni. A nem műtött betegek 9,5%-a fordult sebészeti ambulanciára hasi fájdalom miatt, a műtött betegeknél ez az arány csak 0,01% volt.

A nem műtéti úton kezelt betegek több mint felénél nem fordult elő kiújulás, és körülbelül két évtized elteltével sem szorultak műtétre, tehát a nem operatív kezelés hosszú távon is biztonságos, bár fennáll a vakbélgyulladás kiújulásának kockázata.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés