hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

A tinédzsereknek nem könnyű kezelni saját cukorbetegségüket

Egy friss vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszes kamaszoknak segítségre van szükségük, amikor maguk kezdik mérni vércukorszintjüket és beadni az inzulininjekciókat.

Dr. Korey Hood és munkatársai, a  University of Cincinnati orvoskara és a Cincinnati Children's Hospital gyermekgyógyászai 147 diabéteszes tinédzser sorsát követték 6 hónapig. Összességében a gyerekek és a szüleik közötti konfliktus szintje ez idő alatt nagyjából állandó szinten maradt. Azonban azok a fiatalabb kamaszok, akik többé-kevésbé átvették saját kezelésüket és akiknek több konfliktusuk volt szüleikkel, kevésbé gondosan látták el magukat, és ez megmutatkozott a vércukorszint hosszabb távú kontrollját tükröző hemoglobin A1c (HbA1c) vérkoncentrációjának emelkedésében is.
 
Dr. Hood elmondta, hogy tipikus jelenség, hogy 12–13 éves kortól kezdve a fiatal felnőttkorig fokozatosan emelkedik a HbA1c szintje, és csak a 20-as életévek közepe táján kezd újra csökkenni. A szakértők szerint jelentős megterhelést jelent a cukorbeteg kamaszoknak az önkezeléssel rájuk háruló felelősség, és mindent meg kell tenni, hogy feladatukat megkönnyítsék számukra.
 
A tanulmány a Journal of Adolescent Health április 7-i számában jelent meg, és összefoglalását a HealthDay internetes portál közölte.

Mi a HbA1c?

HbA1c vagy glikohemoglobin a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobinhoz glükóz (cukor) köt. A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor).

Wikipédia

Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés