hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A szemnek láthatatlan bőrrákot is felismeri

A Skinometer új lehetőségekhez juttatja az orvosokat; a szkennertől azt várják, hogy a diagnosztizálás és a műtétek folyamatát is gyorsítsa, közli az InfoStart.

Az eszköz azt vizsgálja, milyen mélyen hatolt be a bőrbe a daganat - a Warwicki Egyetem Skinometer névre keresztelt megoldását jelenleg a Coventry Egyetemi Kórházban kezelt bőrrákos pácienseknél vetik be bizonyos esetekben.

A Sky News cikke szerint Joe Hardwicke plasztikai és helyreállító sebész úgy véli, a Skinometer egészen új lehetőségekhez juttatja az orvosokat. "Egyes bőrrákok olyan mélyen ott lehetnek a bőr alatt, hogy valójában nem látjuk őket, így amikor sebészi úton eltávolítjuk azokat, esetenként egy kis darabka visszamaradhat. Az a reményünk ezzel a technológiával, hogy pontosabbak lehetünk általa a műtétek során, és már elsőre több rákos sejtet távolíthatunk el", fogalmazott.

Jelenleg több bőrszövetmintát kell levenni és elemezni annak érdekében, hogy biztosan minden rákos sejtet el tudjanak távolítani a betegek bőréről. Ha azonban ezt az új szkennert használják, azzal jelentősen rövidül a műtét hossza. Emma MacPherson projektvezető reményei szerint öt éven belül már a háziorvosoknál elérhető lesz az eszköz, amely akár vastagbélrák esetén is alkalmazható, sőt, akár a különböző bőrtípusoknak a leginkább megfelelő napvédő krémek tervezésére is alkalmas lehet, írja a lap.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés