hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A sovány izomtömeg véd az Alzheimer-kór ellen?

Az OTSZ Online szerint humán genetikai adatok felhasználásával bizonyítékot találtak arra, hogy a sovány izomtömeg védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata ellen.

A BMJ Medicine-ben június 29-én online megjelent tanulmányban a kutatók a UK Biobank több mint 450 000 résztvevőjének adatait elemezték, valamint két független mintát, amelyekben több mint 320 000 Alzheimer-kórban szenvedő és nem szenvedő személy, valamint több mint 260 000 személy vett részt egy különálló gén- és intelligenciavizsgálatban. Megbecsülték a karok és lábak sovány izom- és zsírszövetét, és kiigazított elemzések során több mint 500 olyan genetikai variánst találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a sovány tömeggel. A nagyobb arányú genetikai sovány tömeg az Alzheimer-kór kockázatának "szerény, de statisztikailag robusztus" csökkenésével, valamint a kognitív feladatokban nyújtott jobb teljesítménnyel is összefüggésbe hozható volt.

A jelenlegi tanulmányban MR segítségével vizsgálták a genetikailag közvetített sovány tömeg hatását az Alzheimer-kór kockázatára és a kognitív teljesítmény "kapcsolódó fenotípusára". A kutatók 584 olyan variánst azonosítottak, amelyek megfeleltek annak a kritériumnak, hogy a soványság genetikai helyettesítőjeként használják. Egyik sem az APOE gén régiójában helyezkedett el. Összességében ezek a variánsok az ALM varianciájának 10,3%-át magyarázták. A genetikailag helyettesített sovány tömeg minden egyes standard eltérésnyi növekedése az Alzheimer-kór kockázatának 12%-os csökkenésével járt együtt (esélyhányados [OR], 0,88; 95% CI, 0,82 - 0,95; P<0,001). Ez az eredmény a független konzorciumban is megismétlődött (OR, 0,91; 95% CI, 0,83 - 0,99; P=0,02).

A megállapítások az érzékenységi elemzések során is "konzisztensek" maradtak. A nagyobb ALM magasabb szintű kognitív teljesítménnyel járt együtt, a sovány tömeg minden egyes SD növekedése a kognitív teljesítmény egy SD növekedéséhez kapcsolódott (OR, 0,09; 95% CI, 0,06 - 0,11; P=0,001). Bár "klinikai intervenciós vizsgálatokra van szükség e hatás megerősítéséhez, ez a tanulmány alátámasztja a demencia megelőzése érdekében az egészséges életmód fenntartására vonatkozó jelenlegi ajánlásokat".

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés