hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

A sebészet új útjai

N.O.T.E.S. Mit is jelent ez az 5 betű: Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, azaz természetes testnyílásokon keresztül végzett endoszkópos sebészeti beavatkozások.

A NOTES technika a természetes testnyílásokon (száj-gyomor, hüvely, húgyhólyag, végbélnyílás) bevezetett eszközöket alkalmaz, az erre kifejlesztett eszközök a korábbiaknál is drágábbak, bár előnye a korábbi technikákkal szemben, hogy nem marad vissza látható heg a testfelszínen. Ez főleg olyan egyéneknél jelentős, akiknek a foglakozása megköveteli a tökéletes bőrfelszínt, leginkább a modellek igénye érezhető ebben az irányban. Példaként említem, hogy Naomi Cambell epehólyagját a hüvelyen keresztül távolították el – írja a Weborvoson prof. dr. Alföldi Ferenc.

A módszert 10 évvel korábban dolgozták ki állatkísérletekkel, 5 éve már nem ritka az embereken végzett beavatkozás sem. Ennek ellenére még nem terjedt el széles körben, inkább lehet kísérletes eljárásnak tekinteni. A NOTES beavatkozások számát néhány ezerre lehet tenni, de a műtétek köre jelentősen tágult, beszámoltak már az epehólyag eltávolításon kívül féregnyúlvány-, vese- és lépeltávolításról, vastagbél műtétekről is. A NOTES technikának előnye - az immár hagyományosnak nevezhető laparoszkópiás beavatkozásokkal szemben – csupán kozmetikai, esztétikai.

A beavatkozás megfelelő gyakorlatot, tanulást igényel, amit részben állatokon, részben mesterséges, élettelen modelleken lehet megszerezni. Hogy mennyire fog elterjedni a módszer hazánkban, még nem tudható, de ismerve a női hiúságot, bizonyára lesz rá igény. A magyar sebészek is készülnek a módszer elsajátítására, de egyelőre, – feltehetően – csak néhány (magán?)központban lesz rá lehetőség.


 

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés