hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A rendszeres gyaloglás hasznos lehet derékfájás ellen

Egy friss kutatás szerint a rendszeres gyaloglás jelentősen meghosszabbíthatja a derékfájástól mentes időszakokat, írja a Pénzcentrum.

A derékfájás egy olyan globális egészségügyi probléma, ami világszerte nagyjából 619 millió embert érint, ám a becslések szerint ez a szám 2050-re elérheti akár a 843 milliót is. A gyakran kiújuló fájdalom az orvosi viziteken felül további költséges kezeléseket vonhat maga után – ilyen például fizikoterápia vagy a pilates –, egy új kutatás azonban egy egyszerű és ingyenes módszert ajánl a derékfájás megelőzésére, ami nem más, mint a rendszeres séta.

Egy randomizált klinikai vizsgálat eredményei szerint azok, akik rendszeresen sétálnak, valóban hosszabb ideig kerülhetik el a fájdalmat. A kutatás során 701 olyan ausztrál felnőttet vizsgáltak, akik nemrégiben gyógyultak fel egy derékfájásos epizódból. A résztvevőket két csoportra osztották: a jelentkezők egyik feléből lett a kontrollcsoport, a másik csoport pedig egy gyaloglóprogramot végzett el. Az utóbbi csoport tagjait arra kérték, hogy hat hónapon át hetente ötször 30 percet sétáljanak.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy azok a résztvevők, akik hetente ötször 30 percet sétáltak, kevesebb tevékenységkorlátozó fájdalmat tapasztaltak és később is újult ki a hátfájásuk.

A program során hat, fizioterapeuta által vezetett oktatást is tartottak, amelyek költséghatékonyabb alternatívát jelentettek a hagyományos kezeléseknél – írja a Pénzcentrum.

 

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés