hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A magas koleszterinszint védő hatású 60 év felett

Kisebb az idősek mortalitása, ha magas a koleszterinszintjük, állapítja meg a BMJ Open egy áttekintő közleménye, ami az eredmény fényében megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a koleszterin érelmeszesedést okoz. Az LDL-C gyógyszeres csökkentését ajánló terápiás irányelvek felülvizsgálatára is szükség lesz.

A University of South Florida professzora, David Diamond, és nemzetközi kutatócsapata áttekintő közleménye szerint azon idősebb emberek esetében, akik vérében magas a rossznak tartott koleszterin, az LDL-C (alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin) szintje, ugyanolyan, vagy hosszabb élettartamra lehet számítani, mint alacsony koleszterinszintű kortársaiknál.

Az áttekintett közleményekben több mint 68.000 idősebb (60 év fölötti) ember szerepelt, és az eredmény kétségbe vonja a koleszterin-hipotézist, ami szerint magasabb koleszterinszint esetén nagyobb az elhalálozás kockázata, ezért a koleszterinszintet ajánlatos pl. sztatinokkal csökkenteni.

A British Medical Journal nyílt hozzáférésű változatában megjelent tanulmány – Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review – az első szisztematikus áttekintés, ami olyan kohorsz vizsgálatokat tanulmányozott, amelyek az LDL-C szintje és a kardiovaszkuláris, illetve bármilyen okú mortalitás kapcsolatát vizsgálták.

Mint a tanulmányról beszámoló közleményben Diamond kifejti, évtizedek óta tudjuk, hogy ahogy az ember öregszik, a magas össz-koleszterin-szint sokkal kisebb kardiovaszkuláris kockázattal jár. A kutatók vizsgálatukban a rossz koleszterinnek tartott, és a szívbetegségek létrejöttéért hibásnak vélt LDL-C-re fókuszáltak, és megállapították, hogy az elemzett tanulmányok esetén vagy hiányzott az összefüggés az LDL-C szintje és a kardiovaszkuláris mortalitás között, vagy az összefüggés egyenes fordított irányúnak bizonyult. Diamond hangsúlyozza: a nagyobb koleszterinszinttel bíró idősebbek gyakran hosszabb ideig élnek, mint alacsony koleszterinszintű társaik, ezért újra kell gondolni a koleszterincsökkentő gyógyszerek, köztük a sztatinok hasznosságát, amelyeket azzal a céllal szednek az emberek, hogy megelőzzék a kardiovaszkuláris betegségeket.

A vizsgálat eredményei szerint a magas koleszterinszint védő hatású lehet azokkal a betegségekkel szemben, amelyek gyakoriak az idősebb korosztály tagjainál, így pl. magas koleszterinszint esetén kisebb a neurológiai betegségek (pl. Alzheimer- és Parkinson-kór) kockázata, és a nagy LDL-C-vérszint védő hatású a rák és a fertőző betegségek kialakulásával szemben is. Ezzel ellentétben, az alacsony LDL-C-vérszint valószínűleg növeli a felsorolt betegségekkel kapcsolatos fogékonyságot.

A vizsgálatot vezető Uffe Ravnskov szerint eredményeik számos kérdést vetnek fel, így pl. azt is, mi az oka, hogy a fiatal és középkorú népességben a magas koleszterinszint a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktora, míg idősebbek esetén nem? Mi az oka, hogy a magas koleszterinszintű idős emberek jelentős része tovább él, mint azok, akiknek alacsony a koleszterinszintjük?

Diamond és munkatársai korábban már számos tanulmányt publikáltak, amelyek azzal foglalkoznak, hogy a sztatinokat helytelenül használják a koleszterinszint csökkentésére. Az Expert Review of Clinical Pharmacology című szaklapban megjelent legutóbbi tanulmányuk – How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular disease – pl. azt demonstrálta, hogy a sztatinok előnyeit eltúlozták, és a gyógyszercsoport nem javítja a kardiovaszkuláris kimenetet.

„Eredményeink ellentmondanak a koleszterin-hipotézisnek, ami szerint a kardiovaszkuláris betegségek a középkorúaknál a magas koleszterinszint miatt kezdenek kialakulni, majd amiatt romlanak az idősödés során, végül amiatt következik be a kardiovaszkuláris okú halál”, szögezi le Diamond. „Mi nem láttuk nyomát ilyen trendnek. Ha az erekben az egész élet során halmozódó LDL-C szívbetegséget okoz, miért van az, hogy azok az idős emberek élnek a legtovább, akinek a legmagasabb az LDL-C-szintje? Mivel azok a 60 éven felüliek élnek a legtovább, akiknek magas a koleszterinszintjük, miért kéne a koleszterinszintet csökkenteni?

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés