hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A kórházakban emelkedik a légúti tünetekkel felvett betegek száma

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survillance Központ összefoglaló jelentése szerint itthon is erős a SARS-CoV-2 vírus cirkulációja.

Az alapellátásban működő klinikai adatgyűjtés keretében a becslések szerint a 2023. december 4-10. között, a 49. héten akut légúti megbetegedés tüneteivel országosan 262 600 fő jelent meg a háziorvosi rendeléseken, így az akut légúti megbetegedés (ALM) gyakoriság a 49. héten 2710 esetnek adódott 100 000 lakosra. A háziorvosoknál jelentkező ALM-betegek legnagyobb része gyermek vagy fiatal/felnőtt volt. Az akut légúti megbetegedések tekintetében a 40-44. hét között kirajzolódott járványhullám után egy következő hullám emelkedő ága bontakozik ki, mely már a 46. héten meghaladta az előző hullám csúcsát (2000 ALM/100 000) és azóta sem tetőzött, tovább emelkedik. A virológiai felügyelet adatai azt mutatják, hogy a járványügyi helyzet romlása nem az influenzavírusok gyakoribbá válásával, hanem a SARS-CoV-2 vírusok egyre fokozódó cirkulációjával áll összhangban. Míg az influenzavírusok csak a 47. hét óta és csupán 1-3%-ban kimutathatóak az őrszem háziorvosoktól beküldött mintákban, addig a SARS-CoV-2 vírusok a 41. hét óta meredeken emelkedő arányban vannak jelen, a 47-49. héten a megbetegedések 30-40%-ában volt kóroki szerepük.

A fekvőbetegellátást figyelő 24 őrszem-kórházban - a háziorvosi betegforgalommal párhuzamosan - a 46. hét óta emelkedik a légúti tünetekkel felvett betegek száma, a 48-49. héten a 46. hetinek a másfélszerese a súlyos, kórházi ápolást igénylő, a betegek fele 60 éves vagy idősebb. A kórházba szállítottak 10%-a intenzív terápiás (ITO) ellátást igényel. A kórházi esetek 70%-át a légúti szezon eleje óta SARS-CoV-2 vírus okozza, csak az utóbbi két hétben és igen kis arányban (0,5-1,5%) jelentek meg a kórházakban az influenzában szenvedő betegek.

Forrás: Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survillance Központ
Forrás: Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survillance Központ

Mindezek alapján Magyarországon is erős a SARS-CoV-2 vírus cirkulációja, és a szokásosnál korábban megjelent az influenza is. A SARS-CoV-2 vírus a légúti járványok meghatározó kórokozója, mind az enyhébb, járóbetegellátást, mind a súlyos, kórházi ellátást igénylő betegek körében a Covid-19 van túlsúlyban. Mivel a lakosság nagyrésze legalább másfél éve nem részesült Covid-elleni oltásban, és most sem elérhető nagymennyiségben az oltás, így az emlékeztető oltás mellett az egyéni védelmet – a maszk használatát és a távolságtartást - kell ismét szorgalmazni a kibontakozó légúti járvány megfékezése érdekében.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survillance Központjának járványügyi helyzettel és a lehetséges védekezéssel kapcsolatos aktuális hírei ITT érhetőek el.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés