hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

A jól bevált Algopyrinnek helye van a nyári útipatikában is

Az Algopyrin hosszú múltra visszatekintő láz- és fájdalomcsillapító, a betegek több mint hetven éve, 1933 óta juthatnak hozzá. 1992-ben kikerült a vényköteles készítmények köréből, majd néhány éve az egészségügyi tárca ismét orvosi recepthez kötötte a szer patikai árusítását. Az Algopyrin gyors és erőteljes hatású, jó szolgálatot tesz a közepesen erős és heves fájdalmak csillapításában.

A vényköteles forgalmazás adta korlátok – a döntés melletti érvként gyakran hivatkozott mellékhatások évtizedek óta ismertek – ellenére azonban az Algopyrin alig veszített népszerűségéből, hiszen az eladási statisztikák szerint továbbra is a toplistás készítmények közé tartozik. Ez pedig arra utal, hogy azok a betegek, akik évek-évtizedek óta megelégedéssel használták jól bevált láz- és fájdalomcsillapítójukat, továbbra is kitartanak mellette, és nem szívesen pártolnak el tőle valamelyik vény nélkül kapható fájdalomcsillapító kedvéért.

Ez alól nem kivétel a nyári pihenés és az utazás időszaka sem, amikor különösen fontos, hogy a nyaralást könnyen megkeserítő bajok esetén a világ bármely pontján kéznél legyen a kipróbált gyógyszer nyújtotta segítség. Az Algopyrin gyors és erőteljes fájdalomcsillapító hatása jó szolgálatot tesz a közepesen erős és heves fájdalmak csillapításában, hiszen a fej- vagy fogfájás az év bármely szakában, így nyáron is jelentkezhet, de a gyógyszer eredményesen alkalmazható például a mozgásszervi vagy neuropathiás fájdalmak csillapítására is. Meg kell említeni a speciálisan a napsütéses nyári hónapokhoz köthető egészségi problémákat is, elsősorban a napégést, amikor a lokális kezelés elengedhetetlen kiegészítője a nagyfokú bőrpírt kísérő fájdalom gyors és hatékony, szisztémás enyhítése.

Az Algopyrin nemcsak fájdalomcsillapítóként, hanem lázcsillapítóként is bizonyított, így a lázas állapottal kísért heveny fertőzések (felső légúti infekciók, nyári enteritisek stb.) kezelésére is helye van az útipatikában. Az Algopyrin akár a magas láz csillapítására is alkalmas, hiszen a beadást követően rövid időn belül csökkenti a lázat, és hatása legalább 4–6 órán keresztül tart.
Végül nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a kisebb nyári bajok ellen bármikor jól jöhet az Algopyrin enyhe gyulladáscsökkentő hatása is.

A recept felírásakor mindig célszerű emlékeztetni a beteget, hogy a sokéves problémamentes Algopyrin-használat nem indokolhatja a szükséges óvatosság lanyhulását. Az egyszeri adag 1 vagy legfeljebb 2 tabletta. Szükség esetén az egyszeri adag 24 óra alatt legfeljebb négyszer alkalmazható, de a teljes napi adag nem haladhatja meg a 8 tablettát. Nem adható szer 3 hónaposnál fiatalabb vagy 5 kilogrammnál kisebb csecsemők számára, és 15 éves kor előtt alkalmazása különös odafigyelést és egyedi orvosi megfontolást kíván. Akár terhesség idején is szedhető a szer, de csak indokolt esetben, fokozott orvosi ellenőrzés mellett; a nagyfokú óvatosság különösen az első trimeszterben és az utolsó hat hétben indokolt.

A nyári pihenés idején hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat, mint máskor, ezért talán nem haszontalan kiemelni, hogy a gyógyszerszedés idején kerülendő a szeszesital fogyasztása.

Az Algopyrin tehát a házipatika kipróbált, régi darabja – a nyaralás idején is.

X

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés