hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

A hospice feladata az emberi élet méltóságának megőrzése

Sok a tévhit a hospice-ról, amit sokan a halállal azonosítanak, pedig valójában egy életszakasz elviselhetővé tételét célozza, írja a Magyar Nemzet.

– Sajnos a társadalomban a halál még mindig tabu. Általánosságban tudunk róla beszélni, de amikor a köreinkben vagy velünk történik, és szembesülni kellene az élet végének közeledtével, az nagyon nehéz a legtöbb embernek – mutat rá Muszbek Katalin a Magyar Hospice Alapítvány alapító igazgatója. A szakember tapasztalatai szerint a hospice fogalmát sajnálatos módon sokan összekötik a halállal, és csak az élet utolsó hónapjaiban lévő betegek kerülnek ebbe az ellátásba. – A többség azért nem kéri a gondozást, mert olyannak tekinti, mintha „meghívná a halált”. Emiatt nehéz beszélni a betegekkel is – fogalmazott a pszichiáter. Mint elmondta: a családok a leggyakrabban az utolsó egy-két héten jelentkeznek, amikor már nagyon keveset lehet tenni a betegekért. Azt is tapasztalták, hogy magasan kvalifikált családok kérik, jöjjön ki az orvos és a nővér, de ne mondja meg, hogy a hospice-tól érkezett.

A dolgozók motivációjáról szólva Muszbek Katalin kijelentette: az itt dolgozó nővéreknek van idejük arra, hogy alaposan megismerjék a beteget és még a családját is, mert itt az embert látja a nővér, akivel együtt tud dolgozni. Emellett az is nagyon sok erőt ad a személyzetnek, hogy mindig látnak valami javulást, vagy azt érzékelik, hogy megbékél a beteg az elmúlással. 

Hamis állításokat nem tesznek, hamis célokat nem állítanak fel, nem mondják azt, hogy meg fog gyógyulni a páciens, hanem azt mondják: a tüneteket tudják enyhíteni. 

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az otthonápolási rendszer kritikus állapotban van, mert öt éve nem emelték a kilátogató szakemberek vizitdíját. Ehhez hozzájárul még az óriási infláció és energiaárak növekedése is, hiszen ha egy beteg csak autóval megközelíthető, azt a jelenlegi támogatásból nem lehet finanszírozni.

A teljes riport a Magyar Nemzet portálján olvasható.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés