hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

A hirtelen csecsemőhalál szindróma és az alvókörnyezetben bekövetkező egyéb csecsemőkori elhalálozás kockázatának csökkentése – a 2022-es AAP ajánlások tükrében

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) és az alvókörnyezetben bekövetkező egyéb csecsemőkori elhalálozás (SRID) kockázata jelentősen csökkenthető, ha az újszülöttek alvókörnyezete biztonságos és a szüleik/gondozóik néhány szabályt szem előtt tartanak. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2022-ben megjelent ajánlásai alapján megosztjuk a legfontosabb, SIDS-/SRID-rizikót csökkentő tanácsokat.

Az alvással összefüggő csecsemőkori elhalálozás (sleep-related infant death; SRID) az egyévesnél fiatalabbak alvás közbeni, különféle okokból bekövetkező elhalálozását jelenti. A SRID bekövetkezhet különféle betegségekkel, köztük kardiológiai, metabolikus kórképekkel vagy infekciókkal összefüggésben, de az alvókörnyezetben való megfulladás, megfojtódás is állhat a hátterében. Előfordulhat, hogy a halál okát a kórtörténet nem magyarázza, és a halál okát a gondos patológiai vizsgálat sem képes magyarázni. Utóbbi esetben a hirtelen csecsemőhalál szindrómáról vagy bölcsőhalálról (sudden infant death syndrome; SIDS) van szó (1).

A tripla rizikó modell alapján SIDS akkor történik, ha az újszülöttre/csecsemőre kifejezett intrinszik sérülékenység jellemző (pl. károsodott kardiorespiratorikus válasz), exogén triggerek jelennek meg (pl. nem megfelelő alvókörnyezet formájában), illetve kritikus fejlődési periódusról van szó (1). 

Évente – csak az USA-ban – körülbelül 3500 újszülött és csecsemő halálát okozza SRID. Az 1990-es években jelentős csökkenés következett be ugyan a SRID-esetek számában, azonban 2000 óta stagnálás tapasztalható.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics; AAP) 2022-ben a SRID-rizikó csökkentése érdekében – frissített, aktualizált – ajánlásokat fogalmazott meg. A Pediatrics szakfolyóiratban megjelentetett AAP-ajánlások elsősorban a biztonságos alvókörnyezet megteremtését célozzák, de kitérnek a csecsemő táplálására, támogatják a nyugtató cumizást, sőt a szülők, gondozók életmódjára vonatkozóan is adnak iránymutatást – főként az esetleges dohányzást, droghasználatot célozva. A számos részletre kiterjedő AAP-ajánlások a rendelkezésre álló legmagasabb szintű evidenciára alapozva, obszervációs vizsgálati eredményeket alapul véve születtek meg. Az ajánlások követése – mind a szakemberek, mind a szülők, gyermekgondozók számára – a SRID, köztük a SIDS esetek kockázatának a minimalizálása érdekében kulcsfontosságú.

Forrás: GYTSZ
Forrás: GYTSZ

2022-es AAP-ajánlások a biztonságos alvókörnyezet megteremtéséért, a SRID/SIDS-kockázat csökkentéséért – a legfontosabb ajánlások kivonatolva

  1. Az egyévesnél fiatalabb gyermeket minden esetben hanyatt fekvő pozícióban kell a vízszintes fekvőfelületű ágyba helyezni, mert ez a pozíció járul hozzá a legnagyobb mértékben a SRID megelőzéséhez. Az oldalt fekvő pozíció nem biztonságos, nem javasolt. Tudni kell, hogy a sima, kemény felületen való hanyatt fekvés nem emeli a félrenyelés/aspiráció rizikóját – még a gastrooesophagealis refluxbetegséggel (GERD) küzdő gyermekeknél sem. Megjegyzendő, hogy a GERD kezelésében az újszülötteknél, csecsemőknél nem célravezető a ferde fekvőfelület, a feji részen megemelt pozíció. Csecsemőknél ugyanis a 30°-ban döntött fekvőfelület már a lecsúszás és a légzést akadályozó pozíció kialakulásával veszélyeztet. Megszületést követően, kórházi körülmények között is a lehető leghamarabb a vízszintes pozícióban való fekvés/alvás elérésére kell törekedni; a koraszülötteknél is, ami általában a 32. gesztációs hétre az idő előtt születetteknél is megvalósítható. Amennyiben a csecsemő már hátról hasra tud fordulni, akkor is a hanyatt fekvő pozícióban való lefektetés javasolt, de nem szükséges a hasra fordult csecsemőt alvás közben hanyatt fekvő pozícióba fordítani (kivéve azt az esetet, amikor a hason fekvés nem bizonyul biztonságosnak) (1).
  2. Az alvás kemény, sima, vízszintes felületen történjen! Kifejezetten újszülöttek, csecsemők számára tervezett és gyártott matracok használata javasolt, és sem a matracok alá, sem azok fölé nem javasolt puha kiegészítőket helyezni! A párnákon, paplanokon, vízágyon való alvás kerülendő, csakúgy, mint a memóriahabos termékek alátétként való használata. Az autósülések, babahintaszékek, babaszállítók rutin-szerűen alváshoz való használata sem javasolt 4 hónapos kor alatt (1).
  3. Az anyatejes táplálás támogatott, 6 hónapos korig kizárólagosan, majd legalább egyéves korig folytatva, hiszen az csökkent SIDS-rizikóval köthető össze. Koraszülötteknél és kis súllyal született csecsemőknél a SIDS rizikója fokozott, így esetükben az anyatejes táplálás jelentősége még nagyobb (1).
  4. A szoba megosztása javasolt, az ágyé nem! A csecsemők aludjanak a szülő(k) szobájában, a szülő(k) ágyához közel, de ne a szülő(k) ágyában; legalább 6 hónapos korukig! Ilyen módon jelentősen csökkenthető a SIDS rizikója, kisebb az esélye a fulladásnak, megfojtódásnak. Azoknál a csecsemőknél, akik a szülőkkel egy szobában (de nem egy ágyon) alszanak, 2,75–11,5-ször kisebb a SIDS esélye, mint a külön szobában alvó kortársaiknál. A csecsemőkkel egy fekvőfelületen való alvás azonban veszélyes! Több mint 10-szeresére nő a SRID-rizikó, ha olyan személlyel alszik együtt a csecsemő, aki nem kellően éber, mert fáradt, esetleg valamilyen tudatmódosító szert (pl. altató, antidepresszáns, alkohol, drog) használ. Hasonlóképpen kockázatos a dohányzó személyekkel való együtt alvás, illetve a puha felületen, kanapén, fotelben történő együttes elpilledés is. A kanapék és fotelok különösen veszélyes helyek a csecsemők alvásához, és ilyen célra sosem szabad azokat használni. 22–67-szeres a SIDS-rizikó, ha egy csecsemő fotelban vagy kanapén alszik, netán egy másik személlyel megosztva a helyet; mert fennáll a beszorulás, megfulladás, huzatokba való betekeredés esélye (1).
  5. A pihe-puha takarókat, játékokat, dekorációkat, a nem kellően feszes matracfedőket, lepedőket kerülni kell! A puha, gyűrhető eszközök ugyanis könnyen bekerülhetnek a gyermek szájába, orrába, légúti elzáródást okozva (1).
  6. Pihenéskor és lefekvés előtt nyugtatócumizhat a gyermek, ha igénye van rá. Noha a hatásmechanizmus nem ismert részleteiben, a nyugtatócumizás előnyösen hat a SIDS-rizikóra. Vagyis, lefektetéskor a gyermek szájába adható a cumi, azonban azt nem szükséges visszaadni neki, ha alvás közben kiejti/kilöki a szájából. Lényeges azonban, hogy a cumi sose legyen lánccal, szalaggal vagy egyéb módon a nyakhoz, kézhez fixálva, mert az növeli a fulladás esélyét (1). A cumiválasztás kapcsán érdemes néhány szempontra odafigyelni. Az egy darabból álló cumik nagyobb biztonságot kínálnak, mint a több darabból felépítettek. A kis cumitömeg hozzájárul ahhoz, hogy az ajkak és a nyelv izmai ne legyenek túlterhelve. Lényeges, hogy a cumi fertőtleníthető legyen, bőrbarát anyagból készüljön, és a kialakítása, alakja biztosítsa a megfelelő/mindig ugyanolyan pozícióban történő szájba való behelyezést. A MAM nemcsak az újszülöttek és csecsemők, de már a koraszülöttek számára is tervez és forgalmaz nyugtató cumikat, amelyek a fenn említett kritériumoknak megfelelnek (2).
  7. Kerülendő a dohányfüst- és a nikotin-expozíció, mind a terhesség alatt, mind a szülést követően. Vagyis, kerülendők azok az eszközök is, amelyek füstöt ugyan nem, de nikotint juttatnak a környezetükbe, így például az elektromos cigaretták. Különösen magas a SIDS rizikója akkor, ha a csecsemő az ágyát egy dohányzó felnőttel osztja meg, és a fokozott rizikó abban az esetben is fennáll, ha az ágyban éppen nem dohányzik az egyébként dohányzó felnőtt (1).
  8. Mellőzendő az alkohol, marihuána, opioid és egyéb tiltott szerek használata, mind a várandósság alatt, mind a gyermek megszületését követően. A pre- és posztnatális alkoholfogyasztás és tiltott szerek használata emelkedett SIDS-rizikóval kapcsolható össze (1).
  9. Kerülendő a túlmelegítés/túlmelegedés, és nem szabad befedni a gyermek fejét! Sose adjunk a gyermekre eggyel több rétegnél többet annál a ruházatnál, amit a felnőttek is viselnek az adott hőmérsékletű környezetben! A sapkahasználat benn kerülendő, kivéve a megszületést követő pár órát (az újszülött osztályon), amikor a gyermek feje is be van fedve (1).
  10. A várandós nőknek rendszeres tanácsadáson való részvétel javasolt (1).
  11. Az újszülötteknél valamennyi kötelezően előírt vakcina felvétele ajánlott, azok ugyanis hozzájárulhatnak a SIDS-rizikó csökkentéséhez.
  12. A kardiorespiratorikus „figyelő” készülékek használata nem támogatott, mivel azok hamis biztonságérzetet kelthetnek a használókban (1).
  13. A „játékidőben” – felügyelet mellett – hasi pozícióba helyezhető a gyermek. Naponta egyre több időt tölthet el a csecsemő hason, 7 hetes korára a napi 15–30 percet elérve (1).
  14. A pólyázásról nem igazolt, hogy csökkentené a SIDS rizikóját. Pólyázás esetén ügyelni kell arra, hogy csípőtől lefelé a mozgás szabadsága biztosított legyen az újszülött/csecsemő számára, vagyis a csípő és a lábak szabadon mozoghassanak, ellenkező esetben fokozott a csípődiszplázia kockázata (1).

 

Irodalomjegyzék

(1)  Moon RY, Carlin RF, Hand I; TASK FORCE ON SUDDEN INFANT DEATH SYNDROME AND THE COMMITTEE ON FETUS AND NEWBORN. Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2022 Recommendations for Reducing Infant Deaths in the Sleep Environment. Pediatrics. 2022;150(1):e2022057990.

(2)  https://www.mambaby.com/hu/termekek-es-shop/nyugtato-cumik/; 2024. június 25.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés