hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A HGYE javasolja a 12-18 év közöttiek oltását

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

A kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának. Nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni.

Ezért a HGYE javasolja a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel
- a COVID-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra,
- akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt,
- hozzátartozójuk külföldön dolgozik,
- rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt,
- nem estek át COVID-19 fertőzésen.  

A fokozott fertőzőképességű delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb fenyegetést az oltatlanok számára jelenti. A mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.

A nyári szünidő időszaka ideális az oltások tervezhető kivitelezéséhez mind a rendelőkben, mind az oltópontokon, írja közleményében a szervezet.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés